Helle saa ihmiset kiirehtimään ilmalämpöpumpun hankintaa – "Mitta tulee täyteen, heti pitäisi olla laite"

Laitteiden suuri kysyntä on yllättänyt maahantuojat.

Ilmalämpöpumppu
Ilmanlämpöpumppu.
Asentajille riittää nyt töitä. Ilmalämpöpumppujen asennusjonot ovat useita viikkoja.Toni Pitkänen / Yle

Helteinen kesä aiheuttaa sen, että suomalaiset haluavat nopeasti viilennystä koteihinsa.

Hätähousuille tämänhetkinen tilanne ei kuitenkaan tuo helpotusta, sillä laitteiden asennusta saa odottaa jopa kaksi kuukautta.

– Ihmiset kestävät pari, kolme viikkoa, mutta sitten mitta tulee täyteen. Heti pitäisi olla laite. Jos asiaan herää vasta helteiden aikaan, niin peli on menetetty, Teho-Posako Oy:n toimitusjohtaja Esko Airaksinen toteaa.

Onnekkaita kuitenkin löytyy. Yksi heistä on kuopiolainen Toni Suomalainen perheineen.

– Laite tilattiin viime viikon keskiviikkona. Maanantaina myyjä soitti, että kävisikö asennus perjantaina. Noin puolitoista viikkoa siinä meni, Suomalainen kertoo.

Suomalaisella kävi tuuri, sillä Kuopiossa jono on keskimäärin kolmesta neljään viikkoa. Suosituimpia malleja joutuu odottamaan syyskuun puolelle asti.

– Keväisiä myyntejä puretaan vielä ja joka päivä tulee joku kauppa. Jono lyhenee sitä mukaa, Airaksinen kertoo.

Toni Suomalainen.
Toni Suomalaisen mukaan omakotitalossa on ollut helteiden aikaan kuuma. Ilmalämpöpumppu tuo nyt toivottua helpotusta. Toni Pitkänen / Yle

"Hiljaista jaksoa ei ole ollut"

Viime kesän helteistä on otettu opikseen, sillä kuluttajat ovat lähteneet ilmastointilaitekaupoille jo varhain keväällä.

– Kysyntä alkoi jo tammi-helmikuun aikana. Olemme varustautuneet jonkin verran paremmin laitteiden ja tarvikkeiden osalta kuin viime kesänä. Kysyntään on pystytty vastaamaan hyvin, toimitusjohtaja Esa Heimonen kertoo Pumppukunkusta.

Asentajilla kädet ovat täynnä töitä. Kiireisimpinä aikoina ilmalämpöpumppuja asennetaan jopa viisi päivässä. Normaali työtahti asentajilla on noin kaksi pumppua per päivä.

– Työpäivät alkavat aamulla seitsemän pintaan ja päättyvät iltapäivällä neljän, viiden aikaan, Heimonen kertoo.

Kylmäasentaja Esa Hakulinen.
Kylmäasentaja Esa Hakulisen mukaan yhden ilmalämpöpumpun asentaminen kestää noin kolme tuntia. Toni Pitkänen / Yle

Useista kuopiolaisista yrityksistä kerrotaan, että ilmalämpöpumppuja on myyty tämän vuoden aikana reilut sata.

– On sellainen tilanne, että buumi alkoi aika tarkkaan vuosi sitten. Syksyllä tavara loppui ja tammi-helmikuussa asennettiin viimeisiä kesällä myytyjä laitteita. Hiljaista jaksoa ei ole ollut, Teho-Posakon toimitusjohtaja Esko Airaksinen kertoo.

Laitteet viedään maahantuojien käsistä

Vaikka ilmalämpöpumppuja asentavissa firmoissa kovaan menekkiin on osattu varautua, maahantuojafirmoissa tilanne on ollut toinen.

Esimerkiksi Scanofficella ei osattu ennustaa, kuinka suuri kysyntä viilennyslaitteille tulisi tänä vuonna.

– Ei ole ihan näin vastaavaa tapahtunut aikaisemmin. Pitkät hellejaksot ovat aiheuttaneet merkittävää kysyntäpiikkiä aiemminkin, mutta ei ihan tämänkaltaista buumia. Tuplamenekkiä arvioitiin keväälle, niin triplaksi meni, myynti- ja markkinointijohtaja Terho Jousimies toteaa.

Samanlainen tilanne on ollut myös Kataikko Oy:llä.

– Kuormat on myyty sataprosenttisesti ennen kuin ne ovat saapuneet edes maahan, toimitusjohtaja Juuso Vahvelainen kertoo.

Ilmalämpöpumppujen suosiota selittää muun muassa niiden tunnettuus ja luotettavuus. Suosion taustalla vaikuttavat myös ympäristöasiat, arvioivat Jousimies ja Vahvelainen.

– Kyllä ilmalämpöpumput ja lämpöpumput yleensäkin ovat ympäristöystävällisiä. Se on ekologinen teko, että voit viilentää ja lämmittää talosi ilman mitään hirveitä hiilidioksidipäästöjä, Jousimies toteaa.

Kylmäasentaja töissä.
Ilmalämpöpumppuja on asennettu Suomeen jo yli 700 000 kappaletta. Toni Pitkänen / Yle

Suosiolle ei näy loppua

Ilmastointilaitteiden määrä on suuressa kasvussa kotitalouksissa, eikä suosiolle näyttäisi olevan hetkeen loppua.

Suomen Lämpöpumppuyhdistyksen (Sulpu) mukaan lämpöpumppuja myytiin viime vuonna 76 000 kappaletta, mikä oli reilut parikymmentä prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.

Myydyistä ilmalämpöpumpuista kymmenisen prosenttia menee vanhojen laitteiden korvaamiseen uusilla.

– Vaihtomarkkinat ovat hiljalleen alkamassa. Ilmalämpöpumput kestävät noin 15 vuotta, eikä yli 10 vuotta vanhaa pumppua kannata lähteä korjaamaan, Sulpun toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen toteaa.