1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sikalapalo

Nurmon sikalapalo vei yli tuhannen sian hengen, osa altistui savulle ja pelastui – mitä tapahtuu liekeistä selvinneille sioille?

Eläintiloja kohtaava tulipalo on iso järkytys kaikille sitä hoitamaan ryhtyville, sanoo seinäjokinen eläinlääkäri.

Savulle altistuneita sikoja päästiin poistamaan Nurmon palaneesta sikalasta hieman ennen aamukahdeksaa. Kuva: Anne Elhaimer / Yle

Nurmossa Seinäjoella paloi aikaisin maanantaiaamuna suuri sikala. 5 400 eläimen sikalasta menehtyi yhteensä noin 1 200 sikaa ja suuri osa altistui palon aikana savulle. Näiden altistuneiden sikojen jatkosta päättävät paikalla olevat kunnaneläinlääkärit.

Yle soitti eläinlääkärille ja selvitti, kuinka tarkastusprosessi tällaisissa altistumistilanteissa tavallisesti etenee ja mitä vaihtoehtoja sioilla voisi jatkon suhteen olla.

Seinäjoen hygieenikkoeläinlääkäri Tarja Ekman, mitä sioille tällaisessa tilanteessa tavallisesti tehdään?

– Paikalla olevat eläinlääkärit arvioivat eläimet. Ne siat, jotka ovat tarpeeksi hyvässä kunnossa kuljetettavaksi teuraaksi, voidaan viedä teurastamoon. Lihantarkastuksessa tarkastuseläinlääkärit arvioivat, voidaanko eläimet hyväksyä ihmisravinnoksi.

Kuinka sikojen kunto eläinlääkärien toimesta tarkastetaan?

– Palopaikalla suoritetaan niin sanottu kliininen tutkimus, jossa arvioidaan sian vireystilaa, hengitystapaa ja mahdollisia ulkoisia vammoja. Jos eläin on hyvin huonokuntoinen, se hyvin todennäköisesti lopetetaan jo palopaikalla.

Kuinka tarkkaan yksittäiset siat voidaan tarkistaa tilanteessa, jossa eläimiä on hyvin paljon?

– Tarkastus on käytännössä nopea. Kokenut eläinlääkäri pystyy sen hyvin tekemään. Palokaasut aiheuttavat helposti keuhkovaurioita, ja lisäksi sioille voi aiheutua palovammoja. Joskus on niin, että eläin voi näyttää hyväkuntoiselta tarkastusvaiheessa ja todetaan, että se voidaan pitää palon jälkeen elossa. Sitten kuitenkin pari päivää myöhemmin huomataan, että vaurioita onkin syntynyt.

– En ole tällä Nurmon palopaikalla vieraillut, mutta jos suuressa sikalassa on ollut suuri tulipalo, ei eläinten hoitoon pitoeläiminä ole enää olemassa edellytyksiä. Silloin kannattaa lähettää siat teuraaksi.

Jos sikoja ei voida käyttää ihmisravinnoksi, miten ne hyödynnetään?

– Se riippuu löydetyistä vaurioista. Ne voivat mennä kokonaan hylkyyn ja hävitettäväksi tai soveltuvin osin eläinten rehuihin. Honkajoella sijaitseva laitos käsittelee ihmisravinnoksi kelpaamattomat ruhot ja luo niistä eriasteisia sivutuotteita, esimerkiksi luujauhoa.

Kuinka hyvin suuri joukko eläimiä pystytään tällaisessa tilanteessa teurastamaan?

– Teurastaminen tapahtuu hallitusti sillä tavalla, että eläimet kuljetetaan teurastamolle ja otetaan vastaan teurastamon sikalaan, josta ne siirretään teurastuslinjalle. Tässä Nurmon äkillisessä tapauksessa teurastamo varmaan joutuu venymään aika tavalla.

– Kovin loukkaantuneet eläimet lopetetaan yksilöllisesti palopaikalla lakisääteistä menettelyä seuraten.

– Eläimiä ei käsitellä tällaisessa tilanteessa sopimattomasti, vaan kaikkea kärsimystä välttäen. Eläintiloja kohtaava tulipalo on iso järkytys kaikille sitä hoitamaan ryhtyville. Kaikkea eläinten kärsimystä varmasti vältetään ja sikoja suojellaan niin hyvin kuin pystytään.