Raaka kaksoismurha nosti O.J. Simpsonin julkisuuden valokeilaan – 25 vuotta myöhemmin pääepäilty keskittyy golfaamiseen Las Vegasissa

Ylen ulkomaantoimituksen kesäsarjassa kurkistetaan, mitä kansainvälisen julkisuuden unohtamille ihmisille kuuluu.

OJ Simpson
O.J. Simpson vuonna 2017.
O.J. Simpson vuonna 2017.Jason Bean / EPA

1990-luvun puolivälissä koko maailma seurasi vuosisadan oikeudenkäynniksi kutsuttua mediaspektaakkelia, kun yhdysvaltalaista ex-jalkapalloilijaa, elokuvatähteä ja mainoskasvoa O.J. Simpsonia syytettiin vaimonsa Nicole Brown Simpsonin ja tämän tuttavan Ronald Goldmanin raaoista murhista. Simpsonin vapauttamiseen päätyneen oikeustapauksen yksityiskohtia puitiin Suomenkin mediassa kuukausi toisensa perään.

Tapaus jakoi jyrkästi etnisiä ryhmiä Yhdysvalloissa 1990-luvulla, eivätkä jakolinjat vielä tänä päivänäkään ole täysin kadonneet.

Saippuaoopperaksi kehkeytyneestä rikosjutusta tehtiin vuonna 2016 palkittu tv-sarja (siirryt toiseen palveluun) American Crime Story: The People vs. O. J. Simpson, jossa tapahtumat käytiin jälleen kerran läpi. Simpsonin nykyisestä elämästä ei dramaattista sarjaa voisi tehdä.

Golf-eläkeläinen Las Vegasin viheriöillä

Viime vuodet O.J. Simpson on pitänyt julkisuuden suhteen matalaa profiilia. Tuoreimmat kuulumiset kuultiin kesäkuussa, kun hän antoi erikoishaastattelun uutistoimisto AP:lle (siirryt toiseen palveluun).

– Elämä on hyvää, 72-vuotias Simpson sanoo AP:n puhelinhaastattelussa.

Las Vegasissa asuva Simpson kertoo elävänsä onnellista ja terveellistä elämää ja pelaavansa lähes päivittäin golfia.

Hän kävi vastikään silmäleikkauksessa. Myös hänen polvensa on leikattu.

O.J. Simpson golfkentällä vuonna 1995.
O.J. Simpson golfkentällä Panamassa vuonna 1995.Luiz Ribeiro / AOP

Las Vegasin Simpson kertoo valinneensa asuinpaikakseen ystäviensä pyynnöstä. Hän sanoo kaupungin kohtelevan häntä hyvin, vaikka mediatietojen mukaan ainakin yksi ravintola on ilmoittanut Simpsonille, ettei tämä ole tervetullut.

"Suhde lapsiin on hyvä"

Suhdettaan lapsiinsa Simpson kuvailee hyväksi. Ensimmäisestä avioliitosta syntynyt vanhin tytär Arnelle asuu paljon isänsä luona. Avioliitosta Nicolen kanssa syntyneitä lapsiaan Justinia ja Sydneya Simpson tapaa Floridassa, jossa nämä työskentelevät kiinteistönvälitysalalla.

Vanhinta poikaa Jason Lamar Simpsonia, jota vuonna 2012 julkaistu kirja (siirryt toiseen palveluun) väitti kaksoismurhan todelliseksi tekijäksi, ei AP:n haastattelussa mainita. Simpsonin viides lapsi Aaren hukkui kaksivuotiaana uima-altaaseen vuonna 1979.

Arnelle Simpson pyyhkii kyyneliä. Taustalla Shirley Baker ja Tom Scotto.
O.J. Simpsonin tytär Arnelle kyynelehti vuonna 2017 isänsä ehdonalaisvapauden käsittelyssä oikeudessa Nevadassa. Kuvassa keskellä O.J:n sisko Shirley Baker ja ystävä Tom Scotto.Jason Bean / Reno Gazette-Journal / EPA

Simpson sanoo, ettei hän sen paremmin kuin hänen lapsensakaan halua puhua tapahtumista vuonna 1994, jolloin Nicole Brown Simpson ja Ronald Goldman murhattiin.

– Meillä ei ole mitään tarvetta muistella elämämme kamalinta päivää. Minä ja perheeni olemme siirtyneet eteenpäin ei-negatiiviselle vyöhykkeelle. Keskitymme positiivisiin asioihin.

Murhattujen omaiset ovat katkeria

Nicole Brown Simpsonin ja Ronald Goldmanin perheet eivät ole Simpsonin lailla pystyneet siirtymään eteenpäin. Goldmanin sisar Kim Goldman kertoo AP:lle huomaavansa veljensä poissaolon kaikissa oman ja lastensa elämän merkkipaaluissa.

– Ne muistuttavat kaikesta siitä, mitä en voi jakaa veljeni kanssa ja mistä hän jää paitsi.

– Olen kuullut hänen [O.J. Simpsonin] elävän helppoa elämää Las Vegasissa, ja että häntä kohdellaan siellä kuin kuningasta.

Kim Goldman kertoo AP:lle ajattelevansa vain harvoin Simpsonia, ellei joku tuo tämän nimeä esille.

Nicole Brown Simpsonin sisaret Tanya ja Denise eivät vastanneet AP:n haastattelupyyntöön.

Vuoden 1994 verityön uhrien omaiset ovat vakuuttuneita O.J. Simpsonin syyllisyydestä, mutta virallisesti murhatapaus on edelleen ratkaisematta.

Omaisten nostama siviilikanne johti tosin vuonna 1997 tuomioon, jolla Simpson määrättiin maksamaan Goldmanin omaisille 33,5 miljoonan dollarin korvaukset ja omille lapsilleen 12,6 miljoonaa dollaria. Goldmaneille maksettavaksi määrätystä korvaussummasta suurin osa on edelleen maksamatta.

Siviilikanne (siirryt toiseen palveluun) ei ole syyttäjän ajama, eikä tällaisissa tapauksissa käsitellä rikosoikeudellista vastuusta. Sen sijaan esimerkiksi rikoksen uhrin omaisten ajama siviilikanne voi, kuten Simpsonin tapauksessa, johtaa korvausten tuomitsemiseen.

Simpsonin entinen miljoonaomaisuus on kulunut valtaviin oikeudenkäyntikuluihin. Entistä jalkapallotähteä elättäneitä mainos-, elokuva- ja urheiluselostustöitä ei ole ollut enää tarjolla 1990-luvun murhaoikeudenkäynnin jälkeen. Simpson ei halua AP:n haastattelussa keskustella taloudellisesta tilanteestaan, mutta sanoo elävänsä eläkkeellään.

Jengirikoksista urheilun Hall of Fameen

Vuonna 1947 San Franciscossa syntyneen Simpsonin vanhemmat erosivat, kun tämä oli viisivuotias. Simpson eli äitinsä kanssa työväenluokan asuttamassa Potrero Hillin kaupunginosassa. Hänen isänsä Jimmy Lee Simpson oli homoseksuaali, joka kuoli 1980-luvulla aidsiin. (siirryt toiseen palveluun)

Simpson ajautui nuorena mukaan kotikulmiensa jengeihin ja päätyi useita kertoja poliisin haaviin pahoinpitelyjen ja varastamisen vuoksi (siirryt toiseen palveluun). Kouluaineissa hän ei loistanut, mutta urheilukentällä hän osoitti sitäkin suurempia taitoja.

O.J. Simpson Buffalo Bills -joukkueen harjoituksissa.
O.J. Simpson (paidassa numero 32) Buffalo Bills -joukkueen harjoituksissa New Yorkissa lokakuussa 1975.AOP

Amerikkalaista jalkapalloa Simpson pelasi sekä High Schoolissa että yliopistosarjassa. Ammattilaisurallaan NFL:ssä hän edusti Buffalo Billsiä 1969–78 ja San Francisco 49ersia 1978–79.

Amerikkalaisen jalkapallon Hall of Fameen (siirryt toiseen palveluun) vuonna 1985 valittua Simpsonia on pidetty yhtenä parhaimmista keskushyökkääjistä.

– Jos aiot supertähdeksi, urheilussa tai jossakin muussa, niin pääset tavoitteeseesi mielesi, et ruumiisi avulla. Pystyt parhaaseesi keskittymisen avulla, sulkemalla pois kaiken, mikä ei auta sinua tavoitteessasi, O.J. Simpson on sanonut.

Uusi ura valkokankaalla

Jo jalkapallouransa aikana Simpson oli tehnyt rooleja elokuvissa ja televisiossa. Urheilu-uran päättymisen jälkeen roolien määrä lisääntyi.

Simpson näytteli muun muassa 1970-luvun katastrofielokuvissa Liekehtivä torni (1974) ja Kassandran silta (1976). Vuosina 1988–94 Simpson oli mukana suosituissa Mies ja alaston ase -elokuvissa.

O.J. Simpson elokuvassa Liekehtivä torni vuonna 1974.
O.J. Simpson elokuvassa Liekehtivä torni vuonna 1974.AOP

Televisiossa Simpson esiintyi muun muassa Yön kuumuudessa -sarjassa. Vuonna 2006 hän teki vielä Juiced-nimisen piilokameraohjelman. Yksittäiseksi ohjelmaksi jääneessä erikoisessa hän huijasi pahaa-aavistamattomia ihmisiä muun muassa yrittämällä myydä "vanhan pakoautonsa".

Murhamysteeri liimasi kansan televisioon

Kesäkuun 12. päivänä 1994 poliisi sai hälytyksen Los Angelesin Brentwoodiin. Hienostoalueella sijaitsevan talon ulkopuolella lojui kaksi ruumista, jotka tunnistettiin O.J. Simpsonin ex-vaimoksi Nicole Brown Simpsoniksi ja tarjoilijana työskennelleeksi Ronald Goldmaniksi. Uhrit oli murhattu raa'asti veitsellä.

Poliisin epäilyt kohdistuivat nopeasti Nicolen ex-puolisoon, joka oli pahoinpidellyt vaimoaan avioliiton aikana. Sen sijaan, että Simpson olisi antanut poliisin kuulustella itseään, tämä lähti pakomatkalle.

Suorassa tv-lähetyksessä seurattu pakomatka pitkin Los Angelesin moottoriteitä keräsi kymmeniä miljoonia katsojia ja kaikkien aikojen tv-spektaakkeli sai alkunsa.

O.J. Simpson murhaoikeudenkäynnissä vuonna 1995.
O.J. Simpson murhaoikeudenkäynnissä vuonna 1995.Mediapunch / AOP

Simpsonia vastaan nostettujen murhasyytteiden käsittely täytti yhdysvaltalaisten televisiokanavien lähetykset ja lehtien sivut. Lähes vuoden kestänyttä oikeudenkäyntiä seurattiin 1995 herkeämättä ja kaikista enemmän tai vähemmän tapaukseen liittyvistä henkilöistä kaivettiin esille kaikki.

Oikeudenkäynnin lopputuloksena O.J. Simpson vapautettiin murhasyytteistä (siirryt toiseen palveluun) lokakuussa 1995.

Jyrkkä jakolinja etnisten ryhmien välillä

Oikeudenkäynti kiihdytti omalta osaltaan valkoisten ja mustien vastakkainasettelua Yhdysvalloissa, jossa Los Angelesin vuoden 1992 mellakat olivat vielä tuoreessa muistissa. 53 ihmisen kuolemaan johtaneet mellakat puhkesivat, kun lähes kokonaan valkoihoisista koostunut valamiehistö vapautti mustan Rodney Kingin pahoinpitelemisestä syytetyt valkoiset poliisit.

Monet mustat pitivät myös Simpsonin rikossyytteitä merkkinä rasismista. Kuvaavaa oli, että kun O.J. Simpson 1995 lopulta vapautettiin syytteistä, esiintyi mediassa juhlivia mustia ja järkyttyneitä valkoisia.

The Washington Postin julkaisemissa mielipidemittauksissa (siirryt toiseen palveluun) jakolinja näkyi selvästi. Vuonna 1997 Simpsonia piti syyllisenä 82 prosenttia valkoisista, mutta vain 31 prosenttia mustista. Vuonna 2015 ero oli tasaantunut, mutta edelleen syyllisyyteen uskovia valkoisia oli 26 prosenttiyksikköä enemmän.

Murhasyytteistä vapauduttuaan O.J. Simpson on aiheuttanut hämmennystä kommenteillaan.

– Sanotaan, että tein sen rikoksen... Jos olisin tehnyt sen, olisin tehnyt sen, koska rakastin häntä hyvin paljon, hän tokaisi vuonna 1998 Esquire-lehden haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Vuonna 2006 ilmoitettiin Jos tein sen -nimisen kirjan julkaisusta. Kirjan kerrottiin pohjautuvan Simpsonin haastatteluihin ja kuvailevan, miten hän olisi toteuttanut murhat, jos olisi ne tehnyt. Syntyneen kohun seurauksena kirjan julkaisu peruttiin. Se kuitenkin vuosi myöhemmin julkisuuteen. Vuonna 2007 oikeus antoi kirjan oikeudet murhatun Ronald Goldmanin perheelle.

Uusi vakava rikosepäily

Vuonna 2001 O.J. Simpson päätyi uusien rikosepäilyjen kohteeksi, kun häntä epäiltiin muun muassa pahoinpitelystä. Syytteet kuitenkin hylättiin.

Poliisi kiinnittää O.J. Simpsonille käsirautoja.
O.J. Simpsonille pantiin käsiraudat lokakuun 3. päivä 2008 oikeuden todettua hänet syylliseksi muun muassa kidnappaukseen ja aseelliseen ryöstöön.Daniel Gluskoter / EPA

Vuonna 2007 Simpsonin epäiltiin syyllistyneen useisiin vakaviin rikoksiin hankkiessaan oman selityksensä mukaan takaisin urheilu-uraansa liittyviä muistoesineitä Las Vegasissa. Seuraavana vuonna oikeus tuomitsi Simpsonin aseellisesta ryöstöstä ja kidnappauksesta 33 vuodeksi vankeuteen.

Oikeuden mukaan Simpson voisi anoa ehdonalaiseen vapauteen pääsyä aikaisintaan vuonna 2017.

O.J. Simpson oikeudenkäynnissä.
O.J. Simpson oikeudenkäynnissä Las Vegasissa syyskuussa 2007.Clint Karlsen / EPA

Näin hän tekikin. Vuonna 2017 Simpson vapautettiin vankilasta yhdeksän vuoden istumisen jälkeen. Las Vegasiin vankilasta pääsynsä jälkeen asettautunut Simpson herättää edelleen huomiota.

Yhteiskuviin Simpsonin kanssa halukkaita faneja riittää aina, kun tämä liikkuu julkisella paikalla.

Lue lisää:

Amerikkalaisen jalkapallon ex-tähti O. J. Simpson pääsee ehdonalaiseen

Poliisi: O. J. Simpsonin talosta löytynyt veitsi ei ole murha-ase

Lähteet: AP