1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ukraina

Ukrainan presidentin puolueesta tulossa hallituksen muodostaja, kun kaksi kolmannesta parlamenttivaalien äänistä laskettu

Kansan palvelija -puolue saa yli puolet paikoista Ukrainan 450-paikkaisessa parlamentissa.

Ukraina
Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyn Kansan Palvelija -puolueen voittojuhlat 21. heinäkuuta.
Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyn Kansan Palvelija -puolueen voittojuhlat 21. heinäkuuta. Tatyana Zenkovich / EPA

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi näyttää saavan parlamenttiin niin suuren enemmistön, että se voi päättää hallituksen kokoonpanon ja hallita parlamenttia.

Zelenskyin Kansan palvelija -puolue on varmistanut enemmistön Ukrainan parlamenttivaaleissa.

Kun lähes 70 prosenttia äänistä on laskettu, puolue on saanut 42,7 prosenttia äänistä. Tieto perustuu Ukrainska Pravda (siirryt toiseen palveluun) -lehden sivuilla näkyvään tuloslaskentaan.

Puolue saisi näillä tiedoin Ukrainan parlamentin 450 paikasta 251.

Venäjä-myönteinen puolue toiseksi suosituin

Kansan palvelijan lisäksi neljä muuta puoluetta on ylittänyt parlamenttiin pääsemiseen vaaditun viiden prosentin alarajan. Yksi niistä puolueista tukee avoimesti Venäjää: Venäjä-myönteinen Elämän puolesta -puolue on tulossa toiseksi noin 13 prosentin ääniosuudella.

Viimeisimpien tulosten mukaan uusi Golos- eli Ääni-puolue olisi nousemassa parlamenttiin reilun kuuden prosentin ääniosuudella.

Ukrainan entisen presidentin Petro Porošenko Euroopan solidaarisuus -puolue ja entisen pääministerin Julia Timošenkon Isänmaa-puolue ovat pääsemässä parlamenttiin noin kahdeksan prosentin ääniosuudella.

Ukrainan korkeimmassa neuvostossa eli parlamentissa on 450 paikkaa. Sunnuntaina valittiin 424 kansanedustajaa, sillä vaaleja ei voitu järjestää koko maassa Itä-Ukrainan konfliktin vuoksi.

Sunnuntaina julkaistujen ovensuukyselyjen mukaan Kansan palvelija -puolue keräisi 44 prosenttia äänistä.

Näyttelijästä maan presidentiksi nousseen Zelenskyin Kansan palvelija -puolueen odotetaan saavan yli puolet paikoista Ukrainan 450-paikkaisessa parlamentissa.

Lue myös:

Analyysi: Ukrainan presidentti vahvisti asemansa – Vasta nyt alkaa todellinen työ

Ovensuukyselyt: Ukrainan tuoreen presidentin puolueelle maanvyörymävoitto parlamenttivaaleissa

Lähteet: Reuters, STT, AFP, Tass,

Lue seuraavaksi