Loppuviikosta rikkoutuu 30 lämpöasteen raja ja hellejakso jatkuu heinäkuun loppuun asti – Tänä kesänä hellepäiviä on ollut 22

Ainoastaan Pohjois-Suomessa voi olla hieman viileämpää.

helle
Uimari hyppää mereen Kalasatamassa
Uimari hyppäsi mereen Kalasatamassa Helsingissä 20. heinäkuuta.Emmi Korhonen / Lehtikuva

Kesän lämpöennätys voi mennä rikki tällä viikolla, ennustaa Ylen meteorologi Joonas Koskela.

Tähän mennessä vuoden korkeimmat lämpötilat on mitattu 7. kesäkuuta, jolloin Oulussa oli 32,3 astetta lämmintä. Nyt 30 asteen rajan yli kivuttaneen loppuviikosta.

– Viikonloppu on se, milloin tukaluus todella alkaa. Etelä- ja Länsi-Suomessa voidaan mennä yli 30 asteen, Koskela sanoo.

Alkuviikolla päivän ylimmät lämpötilat liikkuvat 23 ja 28 asteen välillä. Idässä ja lounaassa voi maanantaina tulla sadekuuroja helteitä viilentämään, mutta laajoja sadealueita ei ole näkyvissä.

Säägrafiikka.
Heinäkuussa on tähän mennessä ollut viisi hellepäivää. Tällä viikolla helteistä on koko maassa.Joonas Koskela / Yle

Pohjois-Suomessa keskiviikkona ja torstaina voi olla viileämpää.

– Tämänhetkisen ennusteen mukaan keskiviikkona tai torstaina Lapin voi ylittää saderintama, jonka seurauksena torstaina voi Lapissa olla vähän viileämpää. Käytännössä tällä viikolla on kuitenkin hyvin lämmintä suuressa osassa maata, Koskela sanoo.

Kovat helteet tulevat Suomeen Länsi-Euroopasta. Hellejakson ennustetaan jatkuvan heinäkuun loppuun.

Tähän mennessä 22 hellepäivää

Helleraja on tänä kesänä ylittynyt yhteensä 22 päivänä, selviää llmatieteen laitoksen tilastoista. Helteestä puhutaan, kun päivän ylin lämpötila nousee yli 25 asteen.

Tämän kesän hellepäivistä kuusi on ollut toukokuussa ja 11 kesäkuussa. Heinäkuussa on tähän mennessä ollut viisi hellepäivää.

Viime kesä oli lähes ennätyksellisen kuuma: helleraja rikkoutui 64 kertaa. Kuumempaa on ollut ainoastaan vuonna 2002, jolloin tilastoitiin 65 hellepäivää.