1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pälkäne

Pälkäneen pääkallot halutaan takaisin Ruotsista – ratkaisu voi syntyä vielä tänä vuonna

Ruotsiin 1800-luvulla ryöstettyjen vainajien jäänteiden palauttamista Suomeen selvitellään edelleen.

Pälkäneen rauniokirkon hautausmaalta vietiin 1800-luvulla vainajien jäänteitä Ruotsiin. Arkistokuva. Kuva: Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Karoliinisen instituutin kokoelmissa Tukholmassa on 82 suomalaisvainajan jäänteet. Suuri osa niistä on peräisin Pälkäneen rauniokirkon hautausmaalta.

Pälkäneen lisäksi ihmisjäänteitä on viety Enon, Pielaveden ja Rautalammin seurakuntien hautausmailta.

Jäänteet kaivettiin haudoista rotututkimuksen nimissä ja vietiin Ruotsiin vuonna 1873.

Vainajien jäänteiden mahdollinen palauttaminen suomalaisille seurakunnille nousi julkisuuteen viime vuonna. Myös Pälkäneen seurakunta on toivonut jäänteiden palauttamista.

Kokoomuksen kansanedustaja Pauli Kiuru teki asiasta kirjallisen kysymyksen aiemmin kesällä.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) toteaa vastauksessaan, että palauttamisesta käydään vuoropuhelua virkamiestasolla. Virallista palautuspyyntöä ei kuitenkaan ole vielä tehty.

Karoliininen instituutti kartoittaa parhaillaan kokoelmiinsa kuuluvien ihmisjäänteiden alkuperää. Kartoitus valmistuu tämän vuoden aikana. Vasta tämän jälkeen mahdollisesta palauttamisesta voidaan päättää.

– Olisin yllättynyt, jos myönteinen päätös pääkallojen palautuksesta ei syntyisi Karoliinisessa instituutissa jo tulevana syksynä tai ainakin vuoden sisällä, Pauli Kiuru toteaa tiedotteessa.

Juttua muokattu 23.7. klo 5:12: Lisätty tieto muista paikkakunnista, joista vainajien jäänteitä on viety.