Hyppää sisältöön

Ravustuksessa muistettava kestävän kalastuksen periaatteet

Ravustuskausi alkoi 21. heinäkuuta ja jatkuu lokakuun loppuun.

Rapuruttoa voi ehkäistä muun muassa desinfioimalla rapumerrat. Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

Ammattiravustajat muistuttavat, että ravustuksessa tulisi muistaa kestävän kalastuksen periaatteet.

Joki- ja täpläravuille ei nykyisin ole määritetty lakisääteistä alamittaa. Kalastusalueet voivat kuitenkin määrätä toimialueensa ravuille alamitan. Kaikkialla olisi kuitenkin suositeltavaa, että mitaltaan alle 10 senttimetrin kokoiset ravut laskettaisiin takaisin vesistöihin kasvamaan.

Ammattiravustaja Tero Ahvenharjun mukaan myös naarasrapuja tulisi mahdollisuuksien mukaan laskea vapaiksi lisääntymisen varmistamiseksi. Lisäksi Ahvenharju muistuttaa ravustajien vastuusta ehkäistä rapuruton leviämistä.

– Joka vuosi tulee esiin tapauksia, joissa ihmetellään, miksi ravut ovat järven pohjassa jalat ylöspäin. Syynä on usein rapuruton aiheuttamat kuolemat.

– Viime vuosina tapaukset ovat tosin harventuneet, sillä jokirapukanta on pienentynyt niin paljon, ettei ole enää populaatioita, joita tartuttaa. Ravustajien tärkein tehtävä olisikin ehkäistä rapuruton leviämistä, toteaa Ahvenharju.

Rapuruttoa voidaan ehkäistä asianmukaisella kalastusvälineiden desinfioinnilla. Suositus olisi, että eri vesistöjä varten käytettäisiin eri kalastusvälineitä.

.
.