Pyhäsalmen kaivos sai yli vuoden jatkoajan lannoitetehtaan ansiosta

Lannoitteissa tarvittavan pyriitin kysyntä ylläpitää Pyhäsalmen kaivosta. Kustannuksia pitää kuitenkin karsia.

Pyhäsalmi, Pyhäjärvi
Pyhäsalmen kaivoksen kenttäalue.
Pyhäsalmen sinkki- ja kuparikaivos tuottaa myös rikkikiisua, eli pyriittiä, joka on lannoiteteollisuuden tärkeä raaka-aine.Jarno Tahvanainen / Yle

Pyhäsalmella pitkään toimineen kaivoksen piti lopettaa louhinta ensin elokuun jälkeen ja sitten tämän vuoden lopulla. Nyt kaivoksella valmistaudutaan kuitenkin yli vuoden jatkoon.

Jatkoajan taustalla on lannoiteteollisuudessa käytettävä pyriitti, jota sinkki- ja kuparikaivoksesta myös saadaan. Kaivosyhtiö toimittaa pyriittä Yaran Siilinjärven tehtaalle, jonne on sovittu uudesta puolen miljoonan tonnin lisätoimituksesta.

– Tämä mahdollistaa noin 14 lisäkuukautta, eli nyt näyttää siltä, että toiminta jatkuisi vuoden 2021 huhti-toukokuulle, kaivoksen johtaja Kimmo Luukkonen laskeskelee.

Luukkonen arvioi, että nykyisessä 170 työntekijän laajuudessaan kaivos ei kuitenkaan pysty jatkamaan, vaan kustannuksia pitää karsia. Kaivoksen johtajan mukaan töitä voi riittää jatkossa noin 130-140 ihmiselle.

Henkilöstön mahdollinen vähennystarve selviää myöhemmin, kun tiedetään paljonko työntekijöitä siirtyy muualle töihin tai eläkkeelle.

Ehtyvän Pyhäsalmen kaivoksen väkimäärä on vähentynyt viime vuodesta jo yli 50 työntekijällä.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).