Haminan historiafestivaalin tulevaisuus on auki – Kirjamessut ylsivät kävijätavoitteeseensa

Haminan historiafestivaalin jatko on epävarma. Sen sijaan Kymi Libri -kirjamessut saavat jatkoa kahden vuoden päästä.

Osa historiafestivaalin tapahtumista järjestettiin Hamina bastionissa. Kuva: Antro Valo / Yle

Haminassa ensimmäistä kertaa järjestetty Miekat, muurit ja musketit -historiafestivaali sujui järjestäjien mukaan vaihtelevasti. Osa tapahtumista sujui yli odotusten, kun taas osa tapahtumista veti toivottua vähemmän väkeä.

Esimerkiksi suurturnajaisten kaikki 800 lippua myytiin loppuun. Myös barokkikonsertti ja Linnoituksen pidot vetivät väkeä.

Sen sijaan muun muassa ohjelmallisilla markkinoilla jäätiin kävijätavoitteesta. Haminan kaupungin tapahtumatuotantopäällikkö Paula Kouki arvioi, etteivät järjestäjät olleet onnistuneet avaamaan ihmisille riittävästi markkinoiden konseptia.

Markkinoille piti maksaa pääsymaksu, joka oli Koukin mukaan ohjelman, eikä markkinoiden pääsymaksu. Kokonaisarviota festivaalin kävijämäärästä ei järjestäjillä Koukin mukaan vielä ole.

Historiafestivaalia on suunniteltu järjestettävän vuorovuosin Hamina Tattoo -sotilasmusiikkifestivaalin kanssa. Koukin mukaan järjestäjät ovat täynnä intoa ja ideoita, miten kehittää festivaalia eteenpäin. Jatko riippuu kuitenkin kaupungin päättäjistä.

– Näkevätkö poliittiset päättäjät tapahtumassa potentiaalia kehittyä, ja ovatko he sitä mieltä, että kannattaa jatkaa, pohtii Paula Kouki.

Kirjamessut ylsivät kävijätavoitteeseen

Myllykoskella puolestaan järjestettiin Kaakkois-Suomen ensimmäiset kirjamessut. Kymi Libri -kirjamessuilla kävijämäärä oli järjestäjien mukaan keskimäärin tuhat vierasta päivässä, mikä oli tapahtuman tavoite.

Wanhassa Kirjahallissa aiotaan järjestää jatkossa myös pienempiä tapahtumia. Kuva: Minna Heikura / Yle

Erityisesti ihmisiä kiinnostivat politiikkapaneelin esiintyjät Mika Hentunen, Kerstin Kronvall ja Mika Aaltola sekä psykologi Pirkko Lahti.

Seuraavan kerran kirjamessut on määrä järjestää vuonna 2021. Valmistelut käynnistyvät syksyllä 2020, jolloin julkistetaan myös uusi kirjoituskilpailu. Messuja varten rakennetussa esiintymispaikassa Wanhassa Kirjahallissa aiotaan järjestää jatkossa myös pienempiä tapahtumia.