Sillan alla asuvan Markku Korhosen tarina herätti tuntemattomat auttamaan: mies on saanut vaatteita, makuupusseja – ja asuntotarjouksen

Kodittoman oululaisen elämä nousi julkisuuteen, kun Yle julkaisi hänestä jutun. Katso videolta, miten mies suhtautui lahjoituksiin.

auttaminen
Markku Korhonen sai lahjoittajat liikkeelle
Markku Korhonen sai lahjoittajat liikkeelle

Tiistaiaamu valkenee Oulussa helteisen kuumana.

52-vuotias Markku Korhonen istuu ydinkeskustan kupeessa sillan alla, josta hän on herännyt tänäkin aamuna. Tavallisesti koditon mies lähtisi teltaltaan heti liikkeelle, mutta nyt on syy pysyä hetki paikallaan ja odottaa.

Pian paikalle saapuu Lassi Kuopusjärvi. Hän kantaa mukanaan isoa pahvilaatikkoa. Se on tarkoitettu Korhoselle.

– Siellä on muovikassillinen vaatetta, lippalakki, kaksi neljän vuodenajan makuupussia, Kuopusjärvi selittää ja nostelee tavaroita laatikosta ulos.

Markku Korhonen katselee tuomisia ja koskettelee makuupusseja.

– Ei voi muuta kuin kiittää, mies sanoo ja näyttää sitten hieman herkistyvän.

"Eihän tuo hääviä ole"

Kun Yle julkaisi reilu viikko sitten jutun kodittoman Korhosen arjesta, se herätti suurta kiinnostusta verkossa. Jutulle kertyi yli 250 000 sivulatausta.

Lue myös: Markku Korhonen, 52, asuu sillan alla, peseytyy kirjaston vessassa ja voi olla neljä päivää syömättä – tällainen on hänen päivänsä

Yksi lukijoista oli juuri Kuopusjärvi, joka alkoi miettiä, voisiko mitenkään auttaa. Hetken emmittyään Oulussa asuva mies ryhtyi toimeen, kävi etsimässä käsiinsä Korhosen ja kysyi häneltä, mitä tämä tarvitsisi.

Tällä hetkellä ympärivuotisesti teltassa asuva Korhonen toivoi vain kahta talvikäyttöön sopivaa makuupussia.

Pussit Lassi Kuopusjärvi sai hankittua kodittomalle miehelle sponsorin avulla. Lisäksi Kuopusjärvi onnistui innostamaan somen välityksellä noin kymmentä henkilöä antamaan muun muassa vanhoja vaatteitaan Korhoselle.

– Jos itse asuisin tuollaisissa oloissa, ja joku toisi sinne mitä tahansa apua, olisihan se mukavaa. Eihän tuo hääviä ole, Kuopusjärvi sanoo ja nyökkää kohti Korhosen telttaa.

Markku Korhonen kertoo, että Kuopusjärven järjestämän keräyksen lisäksi hänelle on viimeisen viikon aikana tuotu teltalle myös muun muassa villasukat ja ruokaa. Se on liikuttanut.

– Olen ihan yllättynyt. En osannut kuvitella tällaista. En yhtään, Korhonen huokaisee.

Markku Korhonen pitelee hänelle tullutta kirjettä.
Markku Korhonen löysi teltaltaan villasukat ja niiden kyljestä hänelle jätetyn kirjeen.Timo Nykyri / Yle

Markku Korhonen nousi julkisuuteen ensimmäistä kertaa jo viime syksynä niin sanotun ihmisroska-kohun seurauksena. Hän koki silloin leimautuneensa ihmisroskaksi asunnottomiin liittyvän lehtijutun vuoksi.

Koditon mies on kertonut julkisuudessa avoimesti olevansa alkoholisti ja menettäneensä sen sekä uupumisen seurauksena asuntonsa jo useampi vuosi sitten.

Hän sanoo, ettei ole toistaiseksi onnistunut saamaan uutta kotia yrityksistä huolimatta. Korhonen kokee, että hänen taustansa vaikeuttaa asiaa.

– Viimeksikin yksi asuntotoimisto sanoi, että kun olen alkoholisti, ne pelkäävät, että tuon sinne kavereita, kämppä hajotetaan ja koko taloyhtiö saa huonon maineen.

Miehen tilanne voi kuitenkin olla muuttumassa. Korhoselle on nimittäin juuri tullut asuntotarjous Haminasta.

Viekö polku etelään?

Haminassa asuva Mikko Harju otti yhteyttä Markku Korhoseen pari päivää sitten. Harju kertoi oululaismiehelle olevansa halukas tarjoamaan hänelle asuinsijaa tyhjillään olevasta rintamamiestalosta.

Yle tavoitti Harjun kommentoimaan asiaa.

– Olen miettinyt asunnottomuutta vuosien varrella paljon, ja asia nousi taas tapetille Korhosesta kertovan jutun myötä. Ajattelin, että jos pystyn tarjoamaan edes yhdelle asunnottomalle perusedellytykset elämään, minä sen teen, hän kertoo.

Mikko Harju kertoo keskustelleensa asiasta Korhosen kanssa, mutta mitään käytännön järjestelyjä – esimerkiksi vuokrasopimusta – ei ole toistaiseksi tehty. Harju kuitenkin vakuuttaa olevansa asian kanssa tosissaan.

Markku Korhonen sanoo, että ilahtui tarjouksesta suuresti.

Tällä hetkellä hän miettii muuttoa eteläiseen Suomeen vakavissaan. Oulun jättäminen tuntuisi tosin hitusen haikealta.

– Täällä on kaikki tuttuni ja seurakunta, jossa olen tottunut käymään. Olen kyllä kierrellyt elämäni aikana Suomea. Aina lopulta olen kuitenkin palannut takaisin Ouluun.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus