Tutkinnanjohtaja: "Ei jokapäiväistä näkkileipää" – Käräjäoikeus teki neljän miljoonan takavarikon epäiltyyn huumevyyhtiin liittyen

Törkeiden huume- ja dopingrikosepäilyjen jättikokonaisuus jopa peruutti tutkinnanjohtaja Kaarle Lehmuksen kesäloman.

huumausainerikokset
Helsingin käräjäoikeus
Suurtakavarikkoasia on julistettu salaiseksi Helsingin käräjäoikeudessa. Henrietta Hassinen / Yle

Helsingin käräjäoikeus on määrännyt suureen huumausainerikosvyyhteen liittyvän epäillyn omaisuutta takavarikkoon neljän miljoonan euron edestä.

Vakuustakavarikko on turvaamistoimi, jolla koetetaan varmistaa, ettei rikoksesta epäilty voi esimerkiksi kätkeä tai hukata rikoksesta saamaansa hyötyä.

Miestä epäillään vuoden 2017 alusta alkaen Helsingissä tapahtuneista törkeistä huumausaine- ja dopingrikoksista.

Helsingin käräjäoikeus vangitsi viime perjantaina useita henkilöitä epäiltynä törkeistä huumausainerikoksista.

Lisäksi lauantaina vangittiin Helvetin enkelien pomo epäiltynä myös törkeästä huumausainerikoksesta.

"Minulla on kiireet kaikonneet - loma peruttu"

Tutkinnanjohtaja Helsingin poliisin rikoskomisario Kaarle Lehmus ei kiistä eikä myönnä yhteyksiä Helvetin enkelien nokkamieheksi väitetyn ja perjantaina Helsingin käräjäoikeudessa vangittujen useiden ihmisten juttukokonaisuuden välillä.

– Juttukokonaisuus on iso. Ei tämä jokapäiväistä näkkileipää ole. Tarkemmin voin kertoa vasta, kun esitutkinta saadaan kalkkiviivoille.

Suuren juttukokonaisuuden "kalkkiviivoille saapumisen" ajankohdasta voi tehdä jotakin arviota viime viikon vangitsemisoikeudenkäyntien perusteella, vinkkaa Lehmus.

– Käräjäoikeushan on määrittänyt syytteen nostamisen määräpäivän 16.1. 2020.

Juttukokonaisuuden suuruudesta kertoo myös se, että tutkinnanjohtaja Kaarle Lehmuksen loma on peruttu tämän jutun vuoksi.

– Minulla on kiireet kaikonneet. Kesälomat on peruttu.

Helvetin enkeleiden nokkamieheksi sanottu vangittiin lauantaina raskaammalla perusteella eli todennäköisin syin epäillä törkeästä huumausainerikoksesta.

Tämä tarkoittaa sitä, että vangittu mies voi siis pyytää kahden viikon päästä vapauttamistaan käräjäoikeudelta.

– Kyllä tässä on vähintäänkin sellaisia elementtejä, jotka tekevät tapauksesta aika poikkeuksellisen ehkä jopa suomalaisessa rikoshistoriassa, Lehmus arvioi medialle jo heti vangitsemisen jälkeen.

Juttua täydennetty tutkinnanjohtaja Kaarle Lehmuksen haastattelulla.

Lue lisää:

Helvetin enkelien pomo vangittiin epäiltynä törkeästä huumausainerikoksesta – "Poikkeuksellinen kokonaisuus suomalaisessa rikoshistoriassa