1. yle.fi
  2. Uutiset

Hiilijunista lisää valituksia kesällä – tärinää mitataan koeajoilla elokuussa Porin ja Harjavallan välillä

Koeajoissa Porin ja Harjavallan väliä ajetaan eri nopeuksilla.

Porin seutukunta
Juna Porin ratapihalla.
Venäjältä Porin satamaan kulkevat hiilijunat aiheuttavat tärinää osalle ratavarren asutuksesta.Katja Halinen / Yle

Hiilijunien aiheuttamaa tärinää mitataan koeajoilla Porin ja Harjavallan välillä elokuun puolivälin jälkeen kahtena peräkkäisenä viikonloppuna. Koeajoja tehdään ilta- ja yöaikaan, kun niistä ei ole haittaa muulle liikenteelle.

Väliä ajetaan eri nopeuksilla sekä kuormattuna että tyhjällä kalustolla.

Juhannuksen jälkeen uusia valituksia

Venäjältä Porin satamaan kulkevat hiilijunat aiheuttavat tärinää osalle ratavarren asutuksesta. Väylävirasto on saanut palautetta asukkailta etenkin Pori–Kokemäki-alueelta.Tärinää on havaittu myös muualla Suomessa.

Uusia valituksia häiritsevästä tärinästä on tullut juhannuksen jälkeen ,kun hiilijunaliikenne taas alkoi täydellä teholla pienen tauon jälkeen, kertoo rautatieliikennejohtaja Markku Nummelin Väylävirastosta.

Alustavia tuloksia syyskuussa

Väyläviraston mukaan tärinä haittaa etenkin asumisviihtyvyyttä, sillä ihmiset aistivat jo pienenkin tärinän. Tärinästä rakennuksille aiheutuvat vauriot ovat viraston mukaan huomattavasti harvinaisempia.

Ratkaisuksi ongelmaan on esitetty nopeusrajoituksia.

Elokuun mittaustuloksia käsitellään syyskuun loppupuolella, kun Harjavalta, Kokemäki, Nakkila, Pori ja Ulvila kokoontuvat pohtimaan asiaa Porin sataman ja Satakuntaliiton kanssa..

Lue seuraavaksi