Hyppää sisältöön

Ruotsista anteeksipyyntö Rautalammilta ja Pielavedeltä viedyistä pääkalloista

Suomesta vietiin noin 80 pääkalloa Ruotsin Karoliinisen instituutin kokoelmiin 1800-luvulla.

Suomesta vietyjä pääkalloja säilytetään Karoliinisen instituutin kokoelmissa Ruotsissa. Kuva: Patrik C. Österberg / AOP.

Ruotsin Karoliininen instituutti on pyytänyt anteeksi vanhojen suomalaisten pääkallojen viemistä Suomesta Ruotsiin. Anteeksipyynnöstä on maanantaina uutisoinut myös Verkkouutiset (siirryt toiseen palveluun).

Instituutin anatomisiin kokoelmiin sisältyy noin 80 suomalaisvainajan pääkalloa, jotka instituutti on saanut rotututkimusten nimissä haltuunsa 1800-luvun lopulla.

Suurin osa kalloista on peräisin Pälkäneeltä, mutta ihmisjäänteiden joukossa on myös pääkalloja, jotka on viety vuonna 1873 Rautalammilta ja Pielavedeltä käytöstä poistetuilta hautausmailta.

Karoliininen instituutti on jo useamman vuoden ajan dokumentoinut hallussaan olevia ihmisjäänteitä ja niiden alkuperää. Dokumentoinnin on määrä valmistua kuluvan vuoden aikana, minkä jälkeen instituutti voi tehdä päätöksiä jäänteiden tulevasta sijoituksesta.

Instituutti on esittänyt anteeksipyynnön siitä, että sitä edustaneet henkilöt ovat aikoinaan toimineet epäeettisellä tavalla hankkiessaan jäänteitä instituutin kokoelmiin.

Rautalammin eläkkeellä olevan kirkkoherran Raimo Jalkasen mukaan pääkallot haudataan asiaankuuluvalla tavalla, jos ne palautetaan takaisin paikkakunnalle.