Hyppää sisältöön

Viisi kiinnostavaa juttua lauantai-iltaan: Jasper Pääkkösen hauska sattuma, sakaali saapui Suomeen ja tuntemattomat auttoivat asunnotonta

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon parhaita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Jasper Pääkkönen Lahnasenkosken padolla Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Hiitolanjoella on hierottu patokauppoja toistakymmentä vuotta. Nyt Suomeen tulee toinen Tenojoen kaltainen lohijoki. Näyttelijä Jasper Pääkkösen avulla kerättiin viimeiset puuttuvat rahat, joiden avulla koko hanke saatiin vietyä päätökseen. Hän päätyi mukaan hauskan sattuman kautta.

Sakaali Rautavaaralla. Kuva: Jarmo Korhonen

Kuopiolainen Jarmo Korhonen ajeli rautavaaralaisella metsätiellä tiistaina illalla, kun hän huomasi tien laidassa punertavaturkkisen eläimen. Korhonen luuli eläintä kauempaa ketuksi, mutta lähempänä alkoi epäilyttää. Eurooppalaiset sakaalitutkijat tunnistivat sen varmaksi sakaaliksi. Tulokaslajin nopea saapuminen Suomeen ei yllättänyt suomalaisprofessoria.

Erään tarinan mukaan Saksaan muuttanut turkkilainen myi ensimmäistä kertaa ”döneriä” 1969. Suomessa kebabin suosion kasvulle ei näy loppua. Kuva: AOP

Iskender Efendi keksi nostaa vartaan pystyyn Turkin Bursassa vuonna 1867, sillä jotain oli pakko keksiä. Karmean käryn takia lampaanlihaa ei saanut enää pyörittää suoraan tulisten puuhiilien päällä.

Loppu on historiaa ja kebab on Suomessa entistä suositumpaa. Suosikkiruualla on myös turhan huono maine.

Muun muassa Lassi Kuopusjärvi (oikealla) on auttanut lahjoituksilla koditonta Markku Korhosta. Kuva: Timo Nykyri / Yle

Kodittoman oululaisen Markku Korhosen elämä nousi julkisuuteen, kun Yle julkaisi hänestä jutun heinäkuun puolivälissä. Tarina on aktivoinut tuntemattomat ihmiset auttamaan Korhosta.

Tietokirjailija Asta Leppä Kuva: Kalle Mäkelä

Onko huumori kuollut, jos ei saa enää hekottaa itseään heikommille? Voitaisiinko huumorissa mennä jo eteenpäin, pohtii tietokirjailija Asta Leppä.

.
.