Viisi kiinnostavaa juttua sunnuntai-iltaan: Syyt suomalaisten lihomiselle, asteroidi ohitti Maan "liian läheltä" ja näin tuet kriisissä

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon parhaita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Viikonloppukooste
Karkkipusseja kaupan hyllyssä.
Kaupoissa on monta hyllymetriä makeita herkkuja. Jyrki Lyytikkä / Yle

Karkkihyllyt piiloon, pähkinät halvemmiksi, ilmaisia kehonkoostumusmittauksia – näin ylipainoiset ihmiset ja asiantuntijat ratkaisisivat suomalaisten lihomisen

Suomalaisten liikalihavuuden poistamiseksi on suunniteltu monenlaisia konsteja. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten ravitsemusterapeutti Jonna Alhosen vastaanotolle tulevista asiakkaista noin joka toinen hakee apua ylipainoon. Syitä suomalaisten lihomiselle on monia, mutta yhtenä asiana Alhonen nostaa esiin elintarvikkeiden runsauden.

Lähitaksin auto liikenteessä.
Kuljettajan huomiokyky on parempi hitaammassa kaupunkinopeudessa.Emmi Korhonen / Lehtikuva

Helsinki laskee asuinalueiden nopeusrajoituksen 30 km/h:iin ja muut seuraavat perässä – Miksi 30 on kaupungeissa parempi nopeus?

Liikenteessä on jatkuvasti enemmän ikääntyneitä autoilijoita. Hitaammin ympäristön tapahtumiin reagoivat ikääntyneet pystyvät ajamaan autoa paremmin 30 kilometrin tuntivauhdissa.

50 kilometrin tuntivauhdissa ajajan katse on noin 40 metrin päässä. Kun vauhtia on 30 kilometriä tunnissa, katse suuntautuu 15 metriin. Ajaja näkee paremmin ympärilleen, katse levenee. 30 nopeudessa tien sivulla olevat lapset tulevat paremmin näkyviin.

Myös psykologia astuu tässä peliin. Kun lapset ottaa paremmin todesta, saa huono omatunto ajamaan autoa hitaammin.

Oliiviöljyä lusikassa.
Hiilihydraatteja syödään ketogeenisessa dieetissä erittäin vähän ja rasvojen osuus on todella suuri. Kuvassa oliiviöljyä lusikassa. AOP

Muodikas ketogeeninen dieetti sisältää 70 prosenttia rasvaa – voiko sillä silti laihtua? Yle selvitti dieetin hyödyt ja haitat

2000-luvun alussa kohistiin karppauksesta, nyt muodissa on ketogeeninen dieetti. Molemmissa karsitaan hiilihydraattien määrää ruokavaliosta kovalla kädellä. Karppaajat korvasivat hiilihydraattien osuutta ravinnosta proteiineilla, rasvoilla tai molemmilla. Mistä sitten on kyse ketogeenisessä ruokavaliossa?

Saara Särmä
Saara SärmäJani Aarnio, Yle

Saara Särmän kolumni: Kriisissä oleva ihminen ei aina ja koko ajan halua puhua kriisistään

Kukaan ei varmasti tietoisesti halua lisätä kriisissä olevan ihmisen kuormitusta, mutta tulee sen usein tahattomasti tehneeksi, kirjoittaa Saara Särmä.

Graafikon näkemys asteroidin iskeytymisestä ilmakehään.
Graafikon näkemys asteroidin iskeytymisestä ilmakehään.AOP

30 kertaa Hiroshiman ydinpommin tuhovoiman omaava asteroidi ohitti Maan "liian läheltä" ja yllättäen – "Se on kaupungintuhoaja"

Noin sata metriä leveä ja 24 kilometriä sekunnissa lentänyt asteroidi Asteroid 2019 OK kiiti planeettamme vierestä torstaina neljän aikaan aamulla, kertoo australialainen The Sydney Morning Herald (siirryt toiseen palveluun).

Asteroideja lentää maapallon läheisyydestä jatkuvasti. Uutinen on se, että kiven etäisyys maapallosta oli lähimmillään vain 70 000 kilometriä. Se oli verrokkeihinsa nähden todella suuri.