Mahtuvatko sähköpotkulaudat kaduille? Kyllä, mutta silloin kannattaisi hidastaa autojen nopeusrajoituksia 30 kilometriin tunnissa

Sähköpotkulaudoilla voi taittaa viimeisen kilometrin pysäkiltä kotiin, arvioi liikennesuunnittelija Tuomas Palonen.

8 minuuttia
Tuomas Palonen
Sähköpotkulaudoille voi löytyä oma lokeronsa kaupunkien kaduilta. Vieraana liikennesuunnittelija Tuomas Palonen.

Jaettavat sähköpotkulaudat ovat olleet kesän kiistellyin uutuus. Ovatko ne suurimpien kaupunkien uusi ja vaarallinen vitsaus, vai löytyisikö niille oma paikka kaupunkiliikenteessä?

Mistä on kyse?

Konsulttiyhtiö Rambollin liikennesuunnittelija Tuomas Palosen mukaan sähköpotkulaudoilla näyttäisi olevan oma lokeronsa kaupunkiliikenteessä.

– Joukkoliikenteellä ei yleensä pääse ihan ovelta ovelle. Potkulautojen avulla voi taittaa viimeisen kilometrin, Palonen sanoo.

Sähköiset kulkuneuvot ovat ylipäätään liikenteen tulevaisuutta. Sähköautojen lisäksi myös sähköpyörät ja -bussit ovat lisääntymässä nopeasti. Se on hyvä asia myös ilmaston kannalta – jos sähkö tuotetaan päästöttömästi.

Sähköpotkulautojen turvattomuudesta on oltu huolissaan kesällä. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun sairaaloissa leikataan joka viikko 3–4 potilasta, jotka ovat joutuneet onnettomuuteen sähköpotkulautaillessaan.

Palosen mukaan osasyy onnettomuuksiin on se, ettei sähköpotkulautoihin suhtauduta vielä riittävän vakavasti.

– Niitä ajatellaan vielä vähän leluina, ja siksi niillä ei käyttäydytä niin järkevästi kuin mitä liikenteessä pitäisi, Palonen arvioi.

Palonen uskoo, että onnettomuudet vähenevät, kun liikenteessä totutaan uusiin kulkuvälineisiin.

Suomessa liikennesäännöt ovat selkeämpiä kuin monissa muissa maissa: potkulaudoilla tulee ajaa samoin kuin polkupyörillä, eli esimerkiksi jalkakäytävillä ei saa ajaa.

Kuka ja mitä?

Ennen Rambollia Tuomas Palonen työskenteli liikenteen tutkimuskeskus Vernessä Tampereen yliopistossa. Tutkimuskenttään kuului kestävä liikkuminen jalankulusta pyöräilyyn ja joukkoliikenteeseen.

Palonen on myös kestävän liikkumisen kokemusasiantuntija, sillä hän ei omista autoa. Suurimman osan matkoista hän taittaa jalan, pyörällä tai bussilla.

– Ajokortti minulla kyllä on, ja vuokraan auton, jos sellaiselle tulee tarve.

Tuomas Palonen
Liikennesuunnittelija Tuomas Palosen mukaan jaettavat potkulaudat ja kaupunkipyörät ovat tehneet uusista liikkumistavoista entistä näkyvämpiä. Karoliina Simoinen / Yle

Tätä et ehkä tiennyt

Helsingin, Turun ja Tampereen kaduille ilmestyneet laudat ovat yhteiskäyttöisiä, eli sovelluksen ladannut voi vuokrata ne käyttöönsä vain oman matkansa ajaksi. Suositut kaupunkipyörät toimivat samalla idealla.

Yhteiskäyttöiset kulkupelit tekevät liikkumisesta monipuolisempaa ja vähentävät tarvetta autoilulle.

– Aamulla voi lähteä kotoa kävellen, käydä töistä palaverissa sähköpotkulaudalla ja lähteä lounaalle bussilla. Ja sieltä voi palata vaikka kaupunkipyörällä, Palonen selittää.

Muista ainakin tämä

Eri puolilla Eurooppaa on pohdittu sähköpotkulautojen kieltämistä. Tuomas Palonen ei kannata kieltoja.

– Uusia liikkumistapoja ei kannata liikaa rajoittaa. Kun ihmisille annetaan mahdollisuuksia liikkua fiksusti, voidaan päätyä kaikkien kannalta parempaa lopputulokseen, Palonen sanoo.

– Liikenne on muutakin kuin autoja kaduilla. Autot ovat totta kai välttämättömiä haja-asutusalueilla, mutta kaupungeissa kannattaisi antaa tilaa muillekin kulkutavoille. Jos autojen nopeusrajoituksia alennettaisiin kaupungeissa 30 kilometriin tunnissa, myös muilla liikkujilla olisi turvallisempaa.

Tuomas Palosta haastatellaan 8 minuuttia -ohjelmassa. Katso haastattelu klikkaamalla pääkuvaa.

Katso myös edelliset jaksot tästä.

Lue myös:

Sähköpotkulautailija, tiedätkö mitkä liikennesäännöt sinua koskevat? Katso Liikenneturvan 4 vinkkiä onnistuneeseen ajoon

Sähköpotkulauta on tämän kesän ilmiö, joka on tullut jäädäkseen

HUSiin on tullut uusi potilasryhmä: 3–4 sähköpotkulautailijaa päätyy viikoittain Töölön sairaalaan leikattavaksi

Sähköpotkulaudasta tulossa suurkaupunkien inhokkivekotin – kieltoja ja sääntöjä sorvataan ympäri Eurooppaa

Kuuntele myös Mistä maailma puhuu -podcast, jossa kirjeenvaihtaja Paula Vilén kertoo Yhdysvaltojen pyöräilykulttuurista ja sähköpotkulautabisneksestä.

Korjattu 23.7. klo 17.11 ja 18.57: Toisin kuin ohjelmassa ja verkkojutussa sanottiin, sähköpotkulaudoilla tulee aina ajaa samoin kuin polkupyörillä, jos niillä on mahdollista ajaa yli 15 kilometrin tuntivauhtia.