Kesän aikana hukkunut huomattavan paljon lapsia – Asiantuntija neuvoo, miten toimia lapsen kanssa rannalla

SUH:n ennakkotilastojen mukaan alkukesän aikana on hukkunut yhteensä kuusi lasta.

uimarannat
Lapsia uimassa rantavedessä, Lauttasaaren uimaranta, Helsinki, 18.7.2018.
Vanhemman on syytä valvoa lasta käden mitan etäisyydellä niin, että lapsi on aina hänen ja rannan välissä. Kuvituskuva.Jari Kovalainen / Yle

Suomen Uimaopetus ja Hengenpelastusliiton (SUH) ennakkotilastojen (siirryt toiseen palveluun) mukaan alkukesän aikana on hukkunut yhteensä kuusi lasta. SUH:n viestintäasiantuntijan Niko Niemisen mukaan luku on poikkeuksellisen suuri. Yleensä koko vuoden aikana hukkuu 5–10 lasta.

– Nyt on hukkunut jo kuusi lasta, vaikka olemme vasta kesän puolivälissä ja heinäkuu on ollut säiden osalta melko huono, Nieminen sanoo.

Hukkumiskuolemien määrä kulkee käsi kädessä helteiden kanssa. Mitä lämpimämpi sää, sitä enemmän ihmiset viettävät aikaa veden äärellä. Tämä lisää hukkumisen riskiä merkittävästi.

Esimerkiksi viime heinäkuu oli todella lämmin ja sen aikana hukkui yhteensä 30 ihmistä, eli melkein yksi ihminen joka päivä. Tämän vuoden heinäkuussa on tähän mennessä hukkunut yhdeksän ihmistä.

Näin toimit oikein rannalla

Niemisen mukaan vanhemmilla on vastuu lasten vahtimisesta uimarannalla. Hukkumiset ovat vähentyneet 2000-luvun alusta, mutta hukkuminen on edelleen yleisimpiä lapsen tapaturmaisen kuoleman syistä.

Kokosimme tähän kuusi neuvoa, miten toimia pienten lasten kanssa uimarannalla.

  1. Ennen rannalle lähtöä kannattaa kerrata lapsen kanssa säännöt, miten vedessä toimitaan. Veteen ei saa mennä yksin ilman aikuisen lupaa.
  2. Uimataidottomalla lapsella tulee aina olla pelastusliivit. Käsikellukkeet, lötköpötköt tai muut apuvälineet eivät estä hukkumista.
  3. Vanhemman on syytä valvoa lasta käden mitan etäisyydellä niin, että lapsi on aina hänen ja rannan välissä. Kännykät, kirjat ja lehdet on hyvä jättää kassiin siksi aikaa, kun lapsi on vedessä.
  4. Uimataitoistakaan lasta ei ole hyvä päästää yksin rannalle. Jos kuitenkin päästät lapsesi rannalle ilman sinua, varmista, että lapsi menee uimataitoisen kaverin kanssa valvotulle uimarannalle ja molemmat osaavat tarvittaessa pelastaa itsensä ja toisensa.
  5. Yli 10-vuotiaat lapset voi päästää porukalla valvotulle uimarannalle, jos kaikki ovat uimataitoista, joukossa on pelastustaitoisia ja mukana on ainakin yksi pelastusväline.
  6. Jos päästät uimataitoisen lapsen kavereiden kanssa rannalle, varmista ensin, että lapsi tuntee rannan ja tietää, missä on turvallista mennä uimaan, missä on syvää ja voiko esimerkiksi laiturilta hypätä turvallisesti.

Lue aiheesta lisää:

Riittääkö sinun uimataitosi? Kolmasosa aikuisista ei täytä uimataidon vaatimuksia

Lämmin sää houkutteli vesille – kesäkuussa hukkui yhtä paljon ihmisiä viimeksi kuusi vuotta sitten

Tunnistatko, milloin vesillä on tosi kyseessä? Hukkuminen käy hiljaa ja hetkessä, opettele 7 paljastavaa merkkiä