Britannia vastaa Iranin toimiin Hormuzinsalmessa – Lähettää alueelle lisää sota-aluksia ja alkaa koota eurooppalaista laivasto-osastoa

Lisäksi Britannia ohjeistaa kauppa-aluksiaan pyytämään sotilaallista suojelusta laivastoltaan.

Hormuzinsalmi
Kuninkaallisen laivaston fregatti HMS Montrose.
HMS Montrosen aseistuksena on tykkejä ja ohjuksia.Britannian puolustusministeriö

Britannian ulkoministeri Jeremy Hunt ilmoitti tänään, että Britannia vastaa Iranin toimiin Hormuzinsalmessa lähettämällä alueelle lisää sota-aluksia.

Hunt ei maininnut lähetettävistä aluksista yksityiskohtaisesti. Aluksien tehtävänä on suojella alueella liikkuvia brittialuksia.

Britannia on aiemmin lähettänyt alueelle ainakin brittilaivaston uudenaikaisimman hävittäjäaluksen HMS Duncanin ja fregatti HMS Kentin (siirryt toiseen palveluun). Hormuzinsalmella on jo suojelutehtävissä fregatti HMS Montrose.

Hunt myös kertoi Britannian kokoavan eurooppalaista laivasto-osastoa, jonka tehtävänä on suojella eurooppalaisia kauppa-aluksia alueella.

Iranin vallankumouskaarti otti perjantaina haltuunsa Britannian lipun alla Hormuzinsalmessa seilanneen öljytankkeri Stena Imperon.

Huntin mukaan alus pysyi koko ajan kansainvälisillä vesillä, eikä Iranilla ollut mitään oikeutta nousta alukseen ja pidättää sen miehistöä. Hunt kuvailia Iranin toimia valtiolliseksi merirosvoudeksi.

Lue myös:

Iran otti haltuunsa brittien lipun alla seilaavan ruotsalaisomisteisen tankkerin

Video- ja äänimateriaali paljastaa, kuinka Hormuzinsalmen tankkeriselkkaus eteni

Britannian pääministeri May pitää tänään hätäkokouksen tankkerikriisistä