Yhdysvallat ja Pakistan lämmittelevät suhteitaan – Trump tarjoutui rauhanvälittäjäksi Kashmirin konfliktiin

Trump haluaa vetää amerikkalaissotilaat Afganistanista ja toivoo apua Pakistanilta.

Kashmir
Trump ja Khan tapasivat Washingtonissa.
Trump ja Khan tapasivat Washingtonissa.Michael Reynolds / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tarjoutui välittäjäksi Kashmirin konfliktissa Pakistanin ja Intian välillä tavatessaan Pakistanin pääministerin Imran Khanin Washingtonissa.

– Jos vaan voin auttaa, rakastaisin mahdollisuutta olla välittäjänä, Trump sanoi Khanille.

Trump toivoo vastineeksi Pakistanilta apua neuvotteluissa osia Afganistania hallitsevan Taliban-terroristijärjestön kanssa. Trumpin tavoitteena on vetää Yhdysvallat kokonaan pois maasta.

Terrorisminvastainen sota Afganistanissa on jatkunut vuodesta 2001.

– Voittaisin sen sodan viikossa, mutta en halua tappaa miljoonia ihmisiä, Trump sanoi maanantaina.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta kun Trump on kertonut aikeistaan ratkaista vuosikymmeniä jatkuneita vaikeita konflikteja.

Viime viikolla Trump kertoi olevansa valmis auttamaan Japania ja Etelä-Koreaa ratkaisemaan kiistansa toisen maailmansodan aikaisesta japanilaissotilaiden käyttämästä korealaisesta pakkotyövoimasta.

Vuonna 2017 Trump tarjoutui välittäjäksi Kiinan, Vietnamin ja useiden Kaakkois-Aasian maiden kiistaan Etelä-Kiinan meren alueista.

Yhteenkään Trumpin tarjouksista ei ole tartuttu.

Kashmirin konflikti on jatkunut vuodesta 1947. Viimeisen 30 vuoden aikana konfliktissa on saanut surmansa arvioiden mukaan 70 000 siviiliä.

Korjattu 23. heinäkuuta kello 13:55: Imran Khan on Pakistanin pääministeri, ei presidentti, kuten jutussa alun perin väitettiin.

Lähteet: AFP, AP, Reuters