Iranin ulkoministeri Zarif: Iran ei tavoittele yhteenottoa Britannian kanssa

Ministeri Mohammad Javad Zarifin viesti oli suunnattu Britannian todennäköiselle seuraavalle pääministerille Boris Johnsonille

Iran
Iranin vallankumouskaartin vene kulkee Stena Bulk -tankkerin ympärillä.
Iran otti Stena Impero -aluksen haltuunsa viime perjantaina.Hasan Shirvani / EPA

Iran ei tavoittele yhteenottoa Britannian kanssa, sanoo Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif.

Ulkoministeri Zarif kommentoi asiaa toimittajille Managuassa Nicaraguassa. Häneltä kysyttiin, tahtooko hän viestittää jotain Britannian todennäköiselle seuraavalle pääministerille, konservatiivipuolueen Boris Johnsonille.

– Boris Johnsonin on hyvä tietää aloittaessaan Downing Street 10:ssä, että Iran ei tavoittele yhteenottoa, että Iran tahtoo normaalit suhteet, jotka perustuvat molemminpuoliselle kunnioitukselle, Zarif sanoi.

Iran otti perjantaina haltuunsa Britannian lipun alla kulkevan Stena Impero -säiliöaluksen Hormuzinsalmessa Persianlahdella. Iran esitti muun muassa, että tankkeri ei vastannut varoitusviesteihin eikä sen transponderi ollut kytkettynä päälle.

Britannia tuomitsi maanantaina hätäkokouksessaan Iranin toimet ja vaati toistamiseen säiliöaluksen ja sen miehistön vapauttamista välittömästi.

Tieto Stena Imperon haltuunotosta tuli vain pari tuntia sen jälkeen, kun Gibraltarin tuomioistuin oli ilmoittanut jatkavansa heinäkuun alussa pysäytetyn Grace 1 -tankkerin kiinniottoaikaa 30 päivällä.

Iranilaistankkeri pysäytettiin heinäkuun alussa. Iran on tuominnut pysäyttämisen ja pitää sitä laittomana.

Zarifin mukaan Yhdysvallat junaili iranilaistankkerin pysäyttämisen.

– Alusta asti oli selvää, että Britannia toimi (Donald) Trumpin hallinnon pyynnöstä, ulkoministeri sanoi.

Britannian ulkoministeri Jeremy Hunt sanoi viikonloppuna, että Britannia haluaa lieventää jännitteitä Iranin kanssa. Hän kuitenkin piti kiinni kannasta, jonka mukaan Grace 1 -tankkerin pysäyttämisen syynä oli öljyn kuljettaminen Syyriaan EU:n pakotteiden vastaisesti.

Hunt sanoi Britannian parlamentille maanantaina, että Britannia haluaa perustaa Euroopan johtamat merenkulun turvajoukot Persianlahdelle. Joukkojen tarkoituksena olisi taata alusten miehistön ja lastin turvallinen kulku alueella. Huntin mukaan joukot pyritään perustamaan mahdollisimman pian.

Lue lisää:

Britannia vastaa Iranin toimiin Hormuzinsalmessa – Lähettää alueelle lisää sota-aluksia ja alkaa koota eurooppalaista laivasto-osastoa

Iran sanoo ottaneensa kiinni 17 CIA:n vakoojaa ja tuominneensa osan kuolemaan – Trump: "Lisää propagandaa ja valheita"

Lähteet: AFP