Kuhmon kamarimusiikki kouluttaa muusikoita jo neljännessä polvessa – "Sisältö on tärkein, ei ne puitteet"

Kuhmon kamarimusiikin kurssit ovat olennainen osa festivaalia.

Kuhmon Kamarimusiikki
Mies makaa selällään penkillä järven rannassa ja soittee viulua sylissään.
Kuhmossa koulutetaan muun muassa uusia viuluvirtuooseja. Stefan Bremer

Kuhmon Kamarimusiikki -festivaalin musiikkikurssit ovat olleet vaikuttamassa monen muusikon kehitykseen jo viiden vuosikymmenen ajan. Kursseilla koulutetaankin muusikoita jo neljännessä sukupolvessa.

Kuhmossa on tänä vuonna lähes sata opiskelijaa, joista ulkomailta tulee kolmannes.

Tänäkin vuonna monet Kuhmossa soittavat suomalaiset taiteilijat ovat aiemmin osallistuneet Kuhmon kursseille, ja suuri osa heistä jatkaa traditiota eteenpäin kouluttamalla Kuhmossa seuraavan sukupolven kamarimuusikkoja.

Yksi Kuhmon kamarimusiikkikurssien opettajista on Päivyt Meller, joka itsekin on opiskellut viulunsoittoa Kuhmossa jo 13-vuotiaana. Mellerin mukaan Kuhmossa opetus on huippuluokkaa.

– Se merkitsee paljon nuorille taiteilijoille, että he pääsevät soittamaan ja esiintymään upeiden muusikoiden kanssa. Siitä saa upeita oppimisen kokemuksia. Näin tämän itsekin nuorena opiskelijana Kuhmossa, Meller sanoo.

Vaikka opetus tapahtuukin osittain vaatimattomassa ympäristössä, ei se kuulemma ole Mellerin mukaan ongelma.

– Sisältö on tärkein, ei ne puitteet, Meller toteaa.

Myös yleisö pääsee nauttimaan nuorten muusikoiden musiikista oppilaskonserteissa (siirryt toiseen palveluun) (Kuhmon kamarimusiikki), joita järjestetään yhteensä yhdeksän.

– On hienoa, että yleisökin pääsee nauttimaan näiden nuorten taidoista ja nuoren taiteilijan kyvystä jakaa musiikkia, Meller sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)