Puerto Ricossa puoli miljoonaa ihmistä marssi kaduilla – viestiskandaali protestien taustalla

Kuvernööri ja hallinnon edustajat olivat viesteissään pilkanneet vastustajiaan, vähemmistöjä ja hurrikaani Marian uhreja.

Puerto Rico
Tuhannet puertoricolaiset protestoivat 22. heinäkuuta San Juanissa.
Tuhannet puertoricolaiset protestoivat 22. heinäkuuta San Juanissa. Thais Llorca / EPA

Sadattuhannet ihmiset osoittivat mieltään Puerto Ricon pääkaupungissa San Juanissa maanantaina. Marssijat vaativat kuvernööri Ricardo Rossellon eroa.

Tuhannet ihmiset ovat protestoineet reilun viikon ajan.

Mielenosoitukset alkoivat, kun joukko riippumattomia toimittajia julkaisi Rossellon ja hänen kollegojensa toisilleen kirjoittamia viestejä, joissa he pilkkasivat muiden muassa toimittajia, naisia, seksuaalivähemmistöjen edustajia ja hurrikaani Marian uhreja.

Lisäksi viestiryhmään kuuluvia Puerto Ricon hallinnon jäseniä syytetään miljardien dollarien korruptioskandaalista.

Kuvernööri on pyytänyt anteeksi tekemiään virheitä Facebookissa julkaisemallaan videolla ja ilmoittanut, että ei hae jatkokautta ensi vuoden vaaleissa.

Puerto Ricon kuvernööri Ricardo Rossello.
Puerto Ricon kuvernööri Ricardo Rosselló piti tiedotustilaisuuden 16. heinäkuuta. Thais Llorca / EPA

Sunnuntaina poliisi hajotti osan mielenosoituksista ampumalla protestoijien joukkoon kyynelkaasua.

Tukijatähti joukossa

Hallinnon viesteissä oli muun muassa pilkattu laulajatähti Ricky Martinia. Puerto Ricon johtava talousvirkamies Christian Sobrino esimerkiksi esitti homofobisia kommentteja puertoricolaisesta poptähdestä.

Laulaja hylkäsikin kuvernöörin aiemman anteeksipyynnön ja liittyi mielenosoittajien joukkoon kantamalla sateenkaarilippua.

– Korruptio on järjetöntä. Olemme väsyneitä, emmekä suostu enää tähän, sanoi Martin sosiaalisen median tilillä julkaisemassaan videossa. Lisäksi hän julkaisi kuvan itsestään mielenosoituksessa.

– Kuinka ylpeä puertoricolainen olen. Mikä voima on kansassamme. Jatkamme taistelua, kunnes Rossello ei enää ole vallassa, kirjoitti laulaja.

Martinin lisäksi useat muut kuuluisat puertoricolaiset muusikot ovat osallistuneet mielenosoituksiin.

Protestoijia San Juanin kadulla 22. heinäkuuta.
Protestoijia San Juanin kadulla 22. heinäkuuta. Thais Llorca / EPA

Trump lytännyt kuvernöörin

Puerto Rico on Yhdysvaltain territorio, jonka asukkaat ovat Yhdysvaltain kansalaisia. Kuvernööri Rossello kannattaa Puerto Ricolle osavaltion asemaa.

Yhdysvallat on tukenut Puerto Ricoa miljardeilla dollareilla toissavuotisen Maria-hurrikaanin jälkeen. Toukokuussa Yhdysvaltain edustajainhuone hyväksyi tukipaketin eri luonnonkatastrofeista kärsineille alueille. Alueiden joukossa oli myös Puerto Rico.

Washington Post oli tuolloin laskenut, että Puerto Rico oli käyttänyt 11 miljardia Yhdysvaltojen lupaamista avustusrahoista.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on kutsunut Rosselloa "karmeaksi kuvernööriksi".

Presidentin mukaan hurrikaanin jälkeiseen jälleenrakennukseen tarkoitetut varat ovat olleet epäpätevien ja korruptoituneiden ihmisten käsissä.

Puerto Ricon tilanne oli vaikea jo ennen hurrikaani Marian iskua. Hurrikaanin seurauksena kuoli lähes 3 000 ihmistä. Sen talous on ollut jo usean vuoden ajan kuralla, ja budjettiin tehdyt leikkaukset ovat johtaneet muun muassa koulujen sulkemiseen.

Talouskriisin ja luonnonkatastrofin yhdistelmä on johtanut massiiviseen muuttoliikkeeseen, jonka seurauksena Puerto Rico on menettänyt neljä prosenttia väestöstään.

Lähteet: Reuters, STT, AFP, EBU

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus