Norja loukkasi Ruotsin ilmatilaa – poliisihelikopteri lensi vahingossa luvatta sata kilometriä naapurimaassa

Jo viides ilmatilaloukkaus Ruotsissa tänä vuonna. Aiempiin ovat syyllistyneet yhdysvaltalais- ja venäläiskoneet.

Ilmatilan loukkaus
Helikopteri ilmassa.
Norjalainen poliisihelikopteri oli samaa tyyppiä EC-135 kuin tämän kuvan kopteri, joka ei liity kyseiseen tapaukseen.AOP

Länsi-Ruotsissa on sattunut epätavallinen ilmatilaloukkaus, kun norjalainen poliisihelikopteri lensi ilman lupaa pitkän matkan naapurimaan puolella. Göteborgin pohjoispuolella tehty luvaton lentomatka oli peräti noin sadan kilometrin pituinen, kertoo norjalainen Aftenposten-lehti (siirryt toiseen palveluun).

Ruotsin ulkoministeriö on lähettänyt Norjan ulkoministeriölle nootin tapahtuneen vuoksi.

– Toukokuun 27. päivä lensi norjalainen valtion ilma-alus, poliisihelikopteri EC-135 (rekisterinumero LN-OCB), Ruotsin ilmatilaan Strömstadin pohjoispuolella ja poistui noin sata kilometriä Göteborgin pohjoispuolella, nootissa todetaan.

Norja on pahoitellut sitä, ettei lentäjä pyytänyt kulkuoikeutta (siirryt toiseen palveluun) Ruotsin ilmatilassa. Tämä oli jostakin syystä luullut saavansa lentää naapurimaan puolella lupaa erikseen pyytämättä. Poliisihelikopteri oli matkalla Britannian Oxfordiin. Kopteri palautettiin Norjan saatua uusia poliisihelikoptereita.

Ruotsin ilmatilaa on maan puolustusvoimien mukaan (siirryt toiseen palveluun) loukattu tänä vuonna jo viisi kertaa. Norjalaisen helikopterin lisäksi siihen ovat syyllistyneet yhdysvaltalaiset lentokoneet kolme kertaa ja venäläinen lentokone yhden kerran.