Tuleva pääministeri Boris Johnson: "Britanniaan ei uusia vaaleja, lähdemme EU:sta lokakuun loppuun mennessä" – Yle seurasi hetki hetkeltä

Johtajakisassa kohtasivat nykyinen ulkoministeri Jeremy Hunt ja entinen ulkoministeri Boris Johnson.

Britannia
Britannian konservatiiveille uusi johtaja selviää kello 13.15 alkavassa lähetyksessä
Britannian konservatiiveille uusi johtaja selviää kello 13.15 alkavassa lähetyksessä

Jatkuvaan brexit-nahisteluun vajonnut Britannian konservatiivipuolue on valinnut uudeksi puoluejohtajakseen entisen ulkoministerin Boris Johnsonin. Konservatiivien enimmäkseen iäkkään jäsenkunnan valitsemasta Johnsonista tulee myös Britannian seuraava pääministeri keskiviikkona edellyttäen ettei tapahdu yllätyksiä.

Yle Uutiset seurasi valintaa ja sen herättämiä reaktioita hetki hetkeltä:

20:07 Hetki hetkeltä seuranta päättyy nyt täältä tähän. Kiitoksia kaikille lukijoille!

20:03 Kanadan pääministeri Justin Trudeau sekä Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg ovat onnitelleet Johnsonia.

19:15 Presidentti Trump on jatkanut Johnsonin kehumista. "Hän on hyvä mies. Hän on kova ja viisas. Sanovat, että hän on Britannian Trump. Häntä sanotaan Britannian Trumpiksi. Ja ihmiset sanovat, että tämä on hyvä asia. Minusta pidetään siellä päin. Tätä he halusivat ja tätä he tarvitsevat. Hän hoitaa homman. Boris on hyvä ja hän tulee hoitamaan työnsä hyvin", Trump sanoi.

19:00 Saksan liittokansleri Angela Merkel onnittelee tiedottajansa kautta Boris Johnsonia. Merkel toivoo Saksan ja Britannian pysyvän ystävinä myös jatkossa. Myös Euroopan komission väistyvä puheenjohtaja Jean-Claude Juncker onnittelee Johnsonia, tosin tämän vallinnasta pääministeriksi, mikä ei vielä pidä paikkaansa.

18:50 Johnson sanoo, ettei hänen suunnitelmissaan ole pitää ennenaikaisia parlamenttivaaleja.

18:24 Corbyn kertoo aikovansa järjestää parlamentissa epäluottamuslausetta Johnsonia kohtaan.

18:14 Johnson puhuu nyt konservatiivipuolueen kansanedustajille. Hän toistaa lupauksensa siitä, että Britannian on pakko erota EU:sta lokakuun loppuun mennessä. Hän myös varoittaa kansanedustajia työväenpuolueen johtajasta Jeremy Corbynista. "Britanniaa on suojeltava häneltä", Johnson sanoo.

17:54 Lisää onnitteluja sataa maailman johtajilta. Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sekä Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo onnittelivat Johnsonia tämän valinnasta Britannian pääministeriksi.

17:23 Tutkimusyritys YouGov on julkaissut (siirryt toiseen palveluun) mielipidetutkimuksen, jonka mukaan 58 prosentilla briteistä on kielteinen kuva Johnsonista. Edellisen pääministerin Theresa Mayn noustessa valtaan, vain 36 prosentilla oli kielteinen kuva hänestä.

17:10 Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on onnitellut Johnsonia tämän voitosta. Erdoğan toivoo Johnsonin valinnan aloittavan uuden aikakauden Turkin ja Britannian välisissä suhteissa. Vuonna 2016 Johnson osallistui Spectator-lehden runokilpailuun (siirryt toiseen palveluun) ja voitti sen pääpalkinnon runolla, jossa hän viittasi Erdoğaniin termillä "runkkari" (wankerer).

16:16 Skotlannin aluehallinnon pääministeri Nicola Sturgeon on esittänyt syvän huolensa Boris Johnsonin noususta Britannian johtoon. Sturgeon kertoo olevansa valmis tekemään kaikkensa, ettei Britannian sopimukseton EU-ero toteudu.

16:05 Hetki hetkeltä seurantaa jatkaa nyt kanssanne toimittaja Petri Burtsov. Tervetuloa mukaan ja antoisia lukuhetkiä!

15.40 Investointipankki Goldman Sachs on nostanut arviotaan Britannian sopimuksettoman EU-eron todennäköisyydestä Johnsonin valinnan jälkeen. Aiemmin todennäköisyys oli 15, mutta nyt 20 prosenttia. EU-eron peruuntumisen todennäköisyyttä investointipankki on laskenut 40 prosentistista 35 prosenttiin. Sopimuksella toteutettavan EU-eron todennäköisyys on edelleen 45 prosenttia.

15.18 EU-komission tuleva puheenjohtaja Ursula von der Leyen toivoo toimivia suhteita Johnsoniin. Samalla hän muistuttaa, että edessä ovat haastavat ajat. Yhteisessä tiedotustilaisuudessa von der Leyenin kanssa puhunut Ranskan presidentti Emmanuel Macron toivoo yhteistyötä niin brexitin kuin Iranin tilanteenkin suhteen.

15.06 Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif onnittelee entistä ulkoministerikollegaansa Johnsonia ja vakuuttaa, ettei hänen maansa hae yhteenottoa.

14.56 EU:n pääneuvottelijana brexit-neuvotteluissa toimiva Michel Barnier kirjoittaa Twitterissä odottavansa rakentavaa yhteistyötä Boris Johnsonin kanssa.

14.38 Väistyvä pääministeri Theresa May lupaa Johnsonille täyden tukensa.

14.35 Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on onnitellut Johnsonia. Trumpin mukaan tästä tulee hieno pääministeri.

14.11 Kampanja on ohi ja työ alkaa, Johnson päättää puheensa.

14.11 Tyypit, energisoimme maan ja toteutamme brexitin, Johnson julistaa. Tyyppiä tarkoittava dude viittaa perusmerkityksensä lisäksi Johnsonin uuteen iskulauseeseen dude eli deliver (toteuta), unite (yhdistä), defeat (voita) ja energize (energisoi, innosta). Vielä kampanjavaiheessa iskulause koostui kolmesta ensimmäisestä sanasta, jolloin lyhenne oli dud eli suomeksi floppi.

14.08 Johnson uskoo konservatiivien olevan puolue, jolla on ollut parhaat poliittiset vaistot Britannian poliitisessa historiassa.

14.07 Hallituksesta aikoinaan eronnut Johnson sanoo olleen kunnia palvella Mayn hallituksessa.

14.06 Johnson kiittää Mayta palveluksista maalle ja puolueelle.

14.05 Uusi puoluejohtaja aloittaa voittopuheensa jakamalla kiitoksia ja kehuu kampanjaa. Hän kiittää kilpakumppaniaan.

14.05 Jeremy Hunt kättelee kisan voittanutta Johnsonia.

14.04 Brittikonservatiivien uusi puoluejohtaja on Boris Johnson. Johnsonin äänisaalis on 92 153 ja Huntin 46 656.

14.01 Saliin kokoontuneelle väelle esitetään toivomus, että uudelle pääministerille oltaisiin kiltimpiä kuin nykyiselle.

14.00 Puoluejohtajaehdokkaat Hunt ja Johnson saavat aplodit.

14.00 Tilaisuuden avaava Brandon Lewis kiittää väistyvää pääministeriä Theresa Mayta.

13.56 Viimeisinä kuultiin David Cameronin ja Theresa Mayn arkistopuheita.

13.54 Konservatiivipuolueen tilaisuus alkaa arkistoäänillä. Äänessä muun muassa Margaret Thatcher.

13.52 Sky News:Uuden johtajan nimen julkistaminen on lykkäytynyt. Syy ei ole tiedossa.

13.48 Buzzfeedin toimittaja Matthew Champion: Boris Johnsonin perhe näyttää todella innostuneelta.

13.45 Sky News: On epäselvää, onko Boris Johnson mennyt rakennukseen takaovesta.

13.39 Puoluejohtajaäänestyksen voittajaksi etukäteen veikkailtu Boris Johnson ei ole ilmeisesti saapunut vieläkään paikalle.

13.35 The Timesin toimittajan Steven Swinfordin mukaan Theresa May sai hallitukseltaan läksiäislahjaksi käsilaukun ja koruja. Lahjaan käytetyt 1 500 puntaa saatiin kokoon ministerien lahjakeräyksellä.

13.32 Huffington Postin tietojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) uusi pääministeri välttää joutumasta luottamusäänestykseen heti valintansa jälkeen, sillä työväenpuolueen Jeremy Corbyn haluaa odottaa parempaa hetkeä.

13.27 Puoluejohtajakisan toinen ehdokas Jeremy Hunt saapui kongressikeskukseen.

13.25 Konservatiivien uuden puoluejohtajan julkistustilaisuuteen kokoontuneet ihmiset jakavat poskisuudelmia ja ottavat selfieitä odottaessaan tietoa jäsenäänestyksen voittajasta.

13.11 Apulaisopetusministeri Anne Milton on ilmoittanut eroavansa paikaltaan, kertoo uutiskanava Sky News. Milton sanoo eroilmoituksessaan (siirryt toiseen palveluun) olevansa hyvin huolissaan sopimuksettoman EU-eron mahdollisuudesta.

13.10 BBC:n politiikan toimittaja Laura Kuenssberg tviittaa: Britannian psykoanalyytikkoyhdistys kokoustaa samassa rakennuksessa kuin konservatiivit.

13.03 Äänet on laskettu yön aikana, ja tulos julkistetaan kuningattaren mukaan nimetyssä kongressikeskuksessa Lontoossa. Puoluejohtajan nimen arvioidaan olevan selvillä noin kello 13.45. Tämän jälkeen uusi puoluejohtaja pitää puheen.

12.56 Noin 160 000 konservatiivipuolueen jäsentä on voinut äänestää puheenjohtajasta. Äänestys päättyi maanantaina.

Pääministerin virka-asunnon pääovi.
Britannian pääministerin virka-asunto Downing Street 10 Lontoossa saa uuden asukkaan.Neil Hall / EPA

12.50 Ainoa varma asia on, että Larry-kissa pysyy, arvioi konservatiivien kansanedustaja Nigel Evans puoluejohtajavalintaa BBC:lle.

12.46 Pääministerin virka-asunnon Downing Street 10:n kissa Larry suhtautuu päivän tapahtumiin rennosti.

12.45 Hetki hetkeltä -seuranta alkaa. Konservatiivipuolueen uuden puoluejohtajan valintaa kanssanne seuraa Jussi Nurminen.

Lisää aiheesta:

Britanniassa kuohuu tällä viikolla – uuden pääministerin nimi vahvistuu keskiviikkona

Konservatiivit toivovat Boris Johnsonista maan yhdistäjää – pääministerikisan ennakkosuosikki voi kuitenkin syventää Britannian kahtiajakoa

Jo kolmas brittiministeri kertoo aikovansa erota, jos Boris Johnsonista tulee pääministeri

Boris Johnson on arvaamaton hölösuu – ja se voi kääntyä hänen edukseen brexit-kaaoksessa