Ed Sheeran esiintyy ensi kertaa Suomessa – tunnelma korkealla Malmilla, konsertti aikaistui lämmittelijä Zara Larssonin peruttua keikkansa

Sheeranin megalomaaninen Divide Tour-kiertue on kestänyt yli kaksi vuotta.

Ed Sheeran
Fanit odottavat Ed Sheeranin keikkaa
Milja Niemi (vas. etuala) Jannika Ylikorpi (oik. etuala), Tarja Heikkilä (vas. takana) ja Sari Heikkilä (oik. takana) ovat tulleet jonottamaan Ed Sheeranin keikalle jo aamusta.Kai Jaskari / Yle

28-vuotias brittiläinen laulaja-lauluntekijä Ed Sheeran esiintyy tänään ensimmäistä kertaa Suomessa.

Malmin lentokentällä tänään sekä huomenna järjestettäviin keikkoihin odotetaan yhteensä 100 000 katsojaa konserttijärjestäjä Full­steamin mukaan.

Zara Larsson sairastui

Ed Sheeranin lämmittelijäksi kiinnitetyn ruotsalaistähti Zara Larssonin piti esiintyä ennen Sheerania kello 19.45. Ennen keikkaa järjestäjä joutui ilmoittamaan, että Larsson on sairastunut, eikä tule esiintymään tänään. Samalla yleisö sai tiedon, että Sheeran aloittaa oman osuutensa hieman aiemmin, jottei yleisön odotusaika venyisi liian pitkäksi. Sheeran nousi lavalle varttia vaille yhdeksän.

Taivas repesi kyyneliin Malmilla, kun tieto Larssonin peruuntumisesta tuli. Lämmin kesäsade kasteli odottajat. Sen sijaan englantilainen laulaja-lauluntekijä James Bay esiintyy konsertissa.

Sade väistyi – fanit hehkuivat

Sade lakkasi kahdeksaan mennessä ja fanien tärinä sen kuin lisääntyi. Kouvolalainen Veera Ala-Krekola oli yksi niistä onnekkaista, jotka pääsivät tapaamaan idoliaan Meet and greet -tapaamisessa.

Ala-Krekola tuli konserttiin äitinsä kanssa. Hän on odottanut konserttia ja Ed Sheeranin tapaamista joulusta lähtien. Silloin hän sai konserttiliput lahjaksi. Sheeran oli kehunut Ala-Krekolan fanipaitaa ja kirjoittanut siihen mustalla tussilla nimmarin.

Moose Hurskainen sen sijaan ei päässyt yrityksistään huolimatta tapaamaan tähteä. Sheeran on Hurskaisen mielestä musiikillisesti äärimmäisen lahjakas. Hänen karsimansa on nuoren miehen mielestä vailla vertaa. Ja paljon puhuttu naapurinpoika-look saa mainintansa myös. Hurskaisen mukaan Sheeran vaikuttaa siltä, että häneen voisi hyvinkin törmätä paikallisen pubin nurkkapöydässä.

Molemmat fanit odottivat Ed Sheeran -hittien tykitystä ja uskoivat kuulevansa omat lempibiisinsä.

Jonotus alkoi varhain

Ylen toimittaja Kai Jaskari kertoi paikan päältä Malmin lentokentältä päivällä, että keikka-alueen ulkopuolella on jo toista sataa jonottajaa.

Itse ovet alueella avautuivat kello 16, mutta jonottamaan on päässyt aamuyhdeksästä lähtien.

– Jonottajat haluavat päästä lähelle lavaa erikseen aidatulle alueelle, jonne 4 000 ensimmäistä paikalle saapunutta pääsevät.

Ed Sheeranin faneja jonottamassa keikalle Malmin lentokentällä
Malmin lentokentällä tunnelma jonottajien keskuudessa on odottava ja positiivinen.Kai Jaskari / Yle

Keskimääräiseksi jonottajien iäksi Jaskari arvioi plus miinus 20 vuotta.

– Jengi laulaa kauniissa ja lämpimässä säässä Ed Sheeranin kappaleita.

Jaskari kertoi tavanneensa jonottajia, jotka ovat tuleet ympäri Suomea.

– Tänään Malmilla tulee olemaan paljon porukkaa, jotka eivät ole koskaan kuulleetkaan paikasta aiemmin, Jaskari hörähtää.

Myös sosiaalinen media heräili Sheeranin keikkaan.

Muun muassa Helsingin pelastuslaitos sekä Malmin seurakunta ovat huomioineet tulevat keikat Twitter-tileillään.

Hymyt ovliat herkässä hyvinkääläisillä Päivi Pääskyvuorella, hänentyttärellään Vappu Lehikoisella sekä Päivin kummityttö Elsa Kottosella. He saivat rannekkeet, jotka oikeuttavat lähellä lavaa olevaan aidattuun alueeseen, jonne 4 000 ensimmäistä kuuntelijaa pääsee.

Ed Sheeranin faneja
Kuvassa Päivi Pääskyvuori (keskellä) iloitsee kummityttönsä Elsa Kottosen (oik.) ja tyttärensä kanssa Vappu Lehikoisen kanssa rannekkeista, jotka oikeuttavat lavan lähelle erikseen aidattuun alueeseen.Mari Sarolahti / Yle

Konsertin järjestäjän edustaja, Fullsteam Agencyn toimitusjohtaja Tuomo Tähtinen sanoo, että suuria sumppuja ei ole päässyt syntymään yleisön sisääntulossa. Vain joitakin ruuhkanpoikasia juuri, kun portit avattiin, sanoo Tähtinen.

Tähtinen sanoo Fullsteamin kytänneen mahdollisuutta saada Sheeran Suomeen jo vuosia. Monia muitakin haasteita on ollut matkan varrella, kuten sopivan keikkapaikan löytyminen. Tällä kertaa Malmin lentokenttä avasi mahdollisuuden järjestää tämä jättitapahtuma.

Muutkin heräilevät

Keikka-alue aukesi jo kello 16.00. Malmin lentoaseman ystävät ry päivystää lähellä tapahtuma-aluetta ja koittaa saada nimiä aloitteelleen Malmin lentoaseman säilyttämiseksi ilmailukäytössä.

Malmin lentoaseman ystävät keräävät nimiä.
Malmin lentoaseman ystävät ovat keräämässä nimiä Ed Sheeranin keikan lähestyessä. Yhdistys haluaa, että Malmin lentoasema pitää säilyttää ilmailukäytössä.Mari Sarolahti / Yle

Helsingin kaupunki on palkannut yhdessä Me-säätiön kanssa nuoria opastamaan Ed Sheeranin keikalle menijöitä, jotta kävelymatka Malmin juna-asemalta lentokentälle olisi mahdollisimman vaivaton.

pari
Matti Mantu ja Eerika Möttönen opastavat konserttivieraita MalmillaMari Sarolahti / Yle

Kiertue kestänyt yli kaksi vuotta

Ed Sheeran esiintyy.
Ennen Suomen keikkojaan Ed Sheeran esiintyi viimeksi perjantaina Moskovassa. Sergei Bobylev / AOP

Suomeen Sheeran saapuu Moskovasta, jossa hän veti yhden keikan 19. päivä. Sheeranin piti alun perin pitää Suomessakin vain yksi keikka. Keskiviikon 24.7. konsertti myytiin kuitenkin niin nopeasti loppuun, että päätettiin järjestää lisäkonsertti.

Kaiken kaikkiaan Sheeranin Divide Tour-kiertue on kestänyt yli kaksi vuotta. Megalomaaninen kiertue alkoi maaliskuussa 2017 Italiassa ja päättyy vähän yli kuukauden päästä 25. elokuuta Englannnissa.

Sheeran on tehnyt kappaleita myös muille. Hänen teksteistään ovat päässeet nauttimaan muun muassa Eminem, Taylor Swift sekä Justin Bieber.

Lue lisää:

Ed Sheeran on maailman suosituin miesartisti, naapurinpoika ja taktikoiva bisnesmies

Vesi, hattu ja aurinkorasva tärkeimmät varusteet – Ed Sheeranin jättikonserteissa kylvetään helteessä

Poptähti Ed Sheeranin jättikeikkoja leimaa harvinaisen tiukka protokolla: yleisölle 14-sivuinen infopaketti, jonottaminen sallittu vasta aamulla