Boris Johnsonista Britannian konservatiivien uusi johtaja ja pääministeri – seurauksena ministerieroja ja brexit-epävarmuutta

Johnson ajaa Britannian eroa EU:sta lokakuun loppuun mennessä, tarvittaessa ilman erosopimusta.

Britannia
Boris Johnson.
Boris Johnson.James Veysey / AOP

Britannian konservatiivipuolueen jäsenet ovat odotetusti valinneet kirjeäänestyksessä uudeksi johtajakseen Boris Johnsonin.

Reilut 92 000 puolueen jäsentä äänesti Johnsonin valinnan puolesta ja lähes 47 000 vastaehdokasta, ulkoministeri Jeremy Huntia.

Johnson nimitetään pääministeriksi virallisesti keskiviikkona sen jälkeen, kun väistyvä pääministeri Theresa May on esittänyt eronpyyntönsä kuningatar Elisabeth II:lle.

Seuraamme täällä reaktioita Johnsonin valintaan hetki hetkeltä.

Seuraavaksi Johnson alkaa muodostaa uutta hallitusta, eikä tehtävä ole aivan helppo. Useat ministerit ovat jo ilmoittaneet eroavansa tehtävistään Johnsonin valinnan jälkeen: valtiovarainministeri Philip Hammond, oikeusministeri David Gauke ja kehitysyhteistyöministeri Rory Stewart. Viimeisimpänä erostaan ilmoitti apulaisopetusministeri Anne Milton.

Täältä voit lukea lisää siitä, millainen mies Boris Johnson on.

Johnson on sanonut vievänsä läpi Britannian EU-eron lokakuun loppuun mennessä – tarvittaessa ilman erosopimusta. Tämä ei osalle Mayn hallituksen ministereistä käy.

EU:lle Johnsonin valinta aiheuttaakin lisää harmaita hiuksia ja todennäköisesti pohdintaa uuden brexit-lykkäyksen mahdollisuudesta. EU-diplomaattilähteistä tätä väläytettiin jo viime viikolla.

EU-komission ensimmäinen varapuheenjohtaja Frans Timmermans sanoi ennen valintaa, että EU pitää kiinni Britannian kanssa neuvotellusta erosopimuksesta.

Lisää aiheesta:

Konservatiivit toivovat Boris Johnsonista maan yhdistäjää – pääministerikisan ennakkosuosikki voi kuitenkin syventää Britannian kahtiajakoa

Boris Johnson on arvaamaton hölösuu – ja se voi kääntyä hänen edukseen brexit-kaaoksessa

Britanniassa kuohuu tällä viikolla – uuden pääministerin nimi vahvistuu keskiviikkona