1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kannonkoski

Kaislikon niittäjillä riittää kysyntää – niittokonetta tarvitaan myös pitkän hiekkarannan kunnostusurakassa Kannonkoskella

Ranta- ja vesikasvien paras niittoaika on käsillä.

Kannonkoski
Hiekkarannan edustalla kaislikkoa.
Rannan ilme on jo muuttunut viime kesänä tehdyn raivauksen myötä.Timo Hytönen / Yle

Kannonkoskella jatketaan yhden Suomen sisämaan pisimmän hiekkarannan kunnostusta. Kivijärven noin kaksi ja puoli kilometrinen ranta ehti vuosien saatossa metsittyä ja pusikoitua lähes kokonaan.

Alueen vesijättömaata hallinnoiva Jauhoniemen osakaskunta ennallistaa rantaa 900 metriä.

Viime kesänä rannalta kaadettiin jo metsää ja raivattiin pusikkoa sekä rantaan kasvanutta varvikkoa. Tänä kesänä on vuorossa kaislikon poisto, kertoo Jauhoniemen hoitokunnan puheenjohtaja Juha Leppänen.

Ranta- ja vesikasvien paras niittoaika on juuri nyt käsillä.

– Kaislikkoa lähdetään niittämään urakoitsijan toimesta muutaman viikon sisällä ja toivotaan, että urakoitsijalla koneet toimii. He ovat kovasti työllistettyjä ja kiireisiä, mutta eiköhän se tästä lähde alkuun, sanoo Leppänen.

Niittoja toistetaan myös tulevina vuosina. Ihan koko rantaa ei kaislikosta kuitenkaan parturoida.

– Kaislikkoon pyritään jättämää alueita, jotka aikoinaankin tässä ovat olleet kaislalla. Yhdessä Ely-keskuksen asiantuntijoiden kanssa on mietitty, missä myös kalaston ja linnuston kannalta on hyvä säilyttää ruovikkoa jonkinlaisia alueita.

Hiekkarannan kunnostusta on Kannonkoskella tehty osin talkootöinä. Viime kesänä mökkiläisiä ja kuntalaisista urakoi rannan parissa Leppäsen mukaan ilahduttavan paljon. Tulevana lauantaina on uudet talkoot ja tarkoitus on edelleen siistiä ja putsata rantaa.

Pitkän hiekkarannan umpeen kasvamisen taustalla on muun muassa 1960-luvulla aloitettu Kivijärven säännöstely. Kevätjäät eivät ole sen vuoksi päässeet runnomaan rantaa entiseen tapaan puhtaaksi kasvillisuudesta.

Myös 1970-luvun lopussa rakennetun Suurussalmen sillan penger on estänyt hiekkaa huuhtovien aaltojen pääsyn järvenselältä rantaan.

Lue seuraavaksi