UPM rakentaa yli kahden miljardin sellutehtaan Uruguayhin, investoi myös satamatoimintaan – maan talouteen merkittävä vaikutus

Uusi suuren luokan eukalyptussellutehdas kasvattaa merkittävästi UPM:n sellutuotantoa. Tehdas käynnistyisi suunnitelmien mukaan vuonna 2022.

UPM
UPM Kaukaan tehtaan piippu
UPM Kaukaan tehtaan piippu.Ismo Pekkarinen / AOP

Metsäyhtiö UPM kertoo tehneensä tänään päätöksen suuresta sellutehdasinvestoinnista Etelä-Amerikan Uruguayhin.

2,1 miljoonan tonnin eukalyptussellutehdas rakennetaan Paso de los Torosin kaupungin lähelle Uruguayn keskiosiin. Investoinnin arvo on 2,7 miljardia dollaria eli noin 2,4 miljardia euroa.

Tehdasinvestoinnin lisäksi UPM investoi 350 miljoonaa dollaria eli noin 310 miljoonaa euroa satamatoimintoihin Montevideossa ja paikallisiin hankkeisiin Paso de los Torosissa.

Investointi lisää UPM:n sellukapasiteettia yli 50 prosentilla. Suunnitellun aikataulun mukaisesti tehdas käynnistyisi vuoden 2022 toisella vuosipuoliskolla.

UPM:n mukaan investoinnin edellytyksiä on huolellisesti valmisteltu Uruguayn valtion kanssa.

– Viimeisen kymmenen vuoden aikana UPM on kasvattanut puuviljelmiään Uruguayssa ja luonut markkinalähtöisesti toimivan selluliiketoiminnan, jolla on laaja asiakaskunta kasvavissa loppukäyttöalueissa. Samaan aikaan olemme johdonmukaisesti parantaneet taloudellista suorituskykyämme ja taseemme on toimialan paras.

– Nyt olemme siinä asemassa, että voimme tehdä tämän merkittävän päätöksen ja hyödyntää kasvavien markkinoiden mahdollisuuksia kestävällä ja kilpailukykyisellä tavalla, sanoo UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen tiedotteessa.

UPM:n mukaan sellunmyynnin pitkän aikavälin näkymät ovat hyvät erityisesti Aasiassa. Kasvu perustuu pehmo-, pakkaus- ja erikoispaperien vahvaan ja kasvavaan kysyntään maailmalla.

Yhtiö odottaa kysynnän markkinasellulle kasvavan maailmanlaajuisesti noin kolmen prosentin vuosivauhtia.

Merkittävät vaikutukset Uruguayn taloudelle

Investoinnilla on valtava merkitys Uruguayn kansantaloudelle. Maan bruttokansantuotteen arvioidaan sen johdosta kasvavan noin kaksi prosenttia. Uruguayn vienti puolestaan nousee yli kymmenesosalla.

– Tämä investointi avaa monia uusia mahdollisuuksia pienille ja keskisuurille yrityksille ja koulutetulle työvoimalle Uruguayn keskiosissa. Ne hyödyttävät tuhansia uruguaylaisia vuosikymmeniä eteenpäin, Pesonen toteaa.

Rakennusvaiheessa tehdasalueella työskentelee noin 6 000 henkilöä. Toiminta-aikana tehtaan arvioidaan luovan talouteen noin 10 000 pysyvää työpaikkaa, joista 4 000 olisi UPM:n ja sen suorien alihankkijoiden palveluksessa.

Uruguayn väkiluku on vajaat 3,5 miljoonaa. Pääosan maan viennistä koostuu maataloustuotteista.

Lue lisää:

Metsäyhtiö UPM kasvatti jälleen tulostaan, liikevaihto pysyi liki ennallaan

Uruguayssa vastustetaan suomalaisyhtiön kaavailemaa maailman suurinta sellutehdasta – kaduilla huudetaan "UPM ulos!"

Suomi on sellun ansiosta kaupallinen suurvalta kaukaisessa Uruguayssa – Harva jää sanattomaksi kysyttäessä Suomesta