1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pakolaiset

Macron: 14 EU-maata laatimassa Välimeren pelastussopimusta – Suomi aktiivisesti mukana keskusteluissa

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) valtiosihteeri Olli-Poika Parviainen arvioi, että päätös sopimuksesta voisi syntyä syyskuussa.

Kesäkuussa Suomi päätti ottaa vastaan kahdeksan turvapaikanhakijaa Italian Lampedusan saaren edustalle saapuneesta pelastusaluksesta. Kuva: Orietta Scardino / EPA

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin mukaan väliaikainen järjestely Välimereltä pelastettujen ihmisten jakamisesta eri maihin on etenemässä. Macron sanoi, että maanantaisessa kokouksessa 14 maata on hyväksynyt suunnitelman.

Ranskan presidentin kansliasta kerrotaan, että mukana ovat ainakin Ranska, Saksa, Suomi, Luxemburg, Portugali, Liettua, Kroatia ja Irlanti. Kuutta muuta maata ei nimetty.

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) valtiosihteeri Olli-Poika Parviainen vahvistaa Ylelle, että Suomi on ollut mukana keskusteluissa, joissa haetaan väliaikaista ratkaisua Välimerellä pelastettavien ihmisten sijoittamiseksi EU-maihin.

– Tavoitteena on ennakoiva järjestelmä, jotta komissio ei joutuisi tekemään soittokierrosta jäsenvaltioille joka kerta, kun Välimerellä pelastetaan ihmisiä. Tässä mallissa jäsenmaat ottaisivat vapaaehtoisesti osaa vastuunjakoon, Parviainen sanoo.

Tähän asti Välimereltä saapuville turvapaikanhakijoille on etsitty turvapaikkaa pelastusalus kerrallaan.

Italian sisäministeri Matteo Salvini ei osallistunut maanantain kokoukseen. Salvini arvosteli ehdotettua järjestelyä siitä, että se tekisi Italiasta edelleen "Euroopan pakolaisleirin".

Tähän asti Välimereltä saapuville turvapaikanhakijoille on etsitty turvapaikkaa pelastusalus kerrallaan. Kuva: LOCALTEAM / AFP

Suomi aktiivinen osapuoli

Parviainen korostaa, että asiasta ei ole vielä tehty mitään sitovia päätöksiä. EU:n puheejohtajamaana Suomi on kuitenkin ollut aktiivinen osapuoli keskusteluissa. Vastuun jakamisesta keskusteltiin viime viikolla EU:n epävirallisessa sisäministerikokouksessa Helsingissä.

Mahdolliset päätökset tehdään Parviaisen mukaan vasta syksyllä. Elokuu on monissa Euroopan maissa lomakuukausi, minkä vuoksi myös poliittinen päätöksenteko on tauolla. Päätös voisi syntyä syyskuun alussa, kun EU-maiden johtajat kokoontuvat Maltalle.

– Annetaan tämän prosessin edetä ja katsotaan, millainen paperi sieltä saadaan ulos ja kuinka monta maata siihen olisi tulossa mukaan. Sen jälkeen on hyvä miettiä, mikä on Suomen tilanne.

Kesäkuussa Suomi päätti ottaa vastaan kahdeksan turvapaikanhakijaa Italian Lampedusan saaren edustalle saapuneesta pelastusaluksesta.

Sisäministeri Maria Ohisalo kertoi Ylelle päätöksen synnyttyä, että Suomen pakolaispoliittinen linja on muuttunut. Hän kohtasi kritiikkiä muun muassa hallituskumppani keskustan eduskuntaryhmän johtajalta Antti Kurviselta, joka piti ratkaisua yksittäisenä hyväntahdon eleenä, ei merkkinä linjanmuutoksesta.

Lisäksi Suomi päätti muutama viikko sitten ottaa vastaan viisi turvapaikanhakijaa Maltalta.

Lue aiheesta lisää:

Italian Salvinille ei kelpaa EU-sisäministerien kaavailema taakanjakosopimus Välimeren siirtolaisista

Uuden hallituksen linjaus: Suomi ottaa vastaan turvapaikanhakijoita Italian torjumalta pelastusalukselta

Sisäministeri Ohisalo Suomen päätöksestä ottaa vastaan Italian torjumia turvapaikanhakijoita: Pakolaispolitiikan linja on muuttunut

Keskustan Kurvinen vastaa Ohisalolle: Pakolaispolitiikan linja ei ole muuttunut, Italian pakolaiset "yksittäinen hyväntahdon ele"