1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. muurahaiset

Lapista kaivataan lisää näytteitä – Itä-Suomen yliopiston pakastimessa on jo 15 000 muurahaista

Itä-Suomen yliopisto selvittää kekomuurahaisten levinneisyyttä ja elinympäristöjä.

muurahaiset
Muurahaispesä metsässä.
Matti Myller / Yle

Lapista tarvitaan lisää näytteitä Itä-Suomen yliopiston suureen muurahaiskeräykseen.

Tähän mennessä näytteitä on tullut Torniosta, Rovaniemeltä, Inarista, Kittilästä ja Muoniosta, mutta tutkijat tarvitsevat lisää näytteitä.

– Pohjoisessa kun väestötiheys on pienempi, niin näytteitäkin on tullut vähemmän. Näytteitä tarvitaan kaikista paikoista, joista löytyy kekoja rakentavia, punamustia muurahaisia, apulaisprofessori Jouni Sorvari sanoo.

Muurahaiset tikkurasiaan ja postiin

Sorvari ohjeistaa, että helppo tapa ottaa näyte on laittaa keon reunalle pakasterasia ja antaa muurahaisten itse hypätä rasiaan. Kun rasiassa on 5-15 yksilöä, kannen voi laittaa kiinni ja rasian pakastimeen.

Sitten minä vastaanottajana innoissani aukaisen sen paketin ja tuntuu kuin olisi joulu tai syntymäpäivä joka päivä.

Jouni Sorvari

Kun rasia on ollut pari päivää pakastimessa, muurahaiset ovat varmasti kuolleet.

– Sen jälkeen muurahaiset voi siirtää esimerkiksi tulitikkurasiaan, johon voi laittaa vaikka keittiöpaperia pehmikkeeksi, jotta muurahaiset ei hölsky postituksen aikana. Sitten tikkurasia kirjekuoreen ja kuori postiin, Sorvari opastaa.

– Sitten minä vastaanottajana innoissani aukaisen sen paketin ja tuntuu kuin olisi joulu tai syntymäpäivä joka päivä, Sorvari kuvaa.

Näytteitä otetaan vastaan syksyyn saakka.

Näytteitä eri puolilta Suomea

Itä-Suomen yliopiston kaksivuotisessa tutkimuksessa selvitetään kekoja rakentavien muurahaisten levinneisyyttä ja elinympäristöjä.

– Tutkimuksella on tarkoitus saada tarkemmaksi muurahaisten levinneisyysalueet ja saada myös paremmin kartoitettua niiden pesimäpaikkamieltymyksiä, Sorvari kertoo.

Vuoden aikana tutkijat ovat saaneet muurahaisnäytteitä yli 1500 pesästä eri puolilta Suomea. Muurahaisia pakastetuissa näytteissä on noin 15 000.

Lue seuraavaksi