17-vuotias Aaro Vuorimaa aloitti ampumaharrastuksen neljä vuotta sitten – nyt hän kuuluu Suomen huippuampujiin

Lapualainen Vuorimaa on voittanut useita mitaleja kotimaassa ja Euroopassa. Hän kuvailee liikkuvaan maalin ampumista lajeista haastavimmaksi.

ammunta
Lapualainen Aaro Vuorimaa ampuu ilmakiväärillä liikkuvaa maalia.
Lapuan Seudun Ampujia edustava Aaro Vuorimaa harjoittelee ampumasalilla useita kertoja viikossa. Joskus harjoituksia tulee useampia samallekin päivälle. Antti Kettumäki / Yle

Ampumarata Lapualla Vanhan Paukun alueella on Aaro Vuorimaalle kuin toinen koti.

Lapuan Seudun Urheilijoita edustava Vuorimaa on 17-vuotias jakuuluu Suomen ampumaharrastajien parhaimmistoon. Hän on menestynyt liikkuvan maalin kilpailuissa kotimaassa ja ulkomailla (siirryt toiseen palveluun).

Liikkuvaan maalin ampuminen vaati paljon harjoituksia, koska kilpailuja riittää. Vuorimaa harjoittelee jopa seitsemän kertaa viikossa. Joskus harjoituksia on useampia päivässä.

– Tämä on ampumalajeista haastavin. Lajiin liittyvä metsästyksellisyys on myös hyvä tässä lajissa, kun pääsee ampumaan liikkuvaa maalia. Tämä ei oo mikään helppo laji ja aina on jotain haasteita, Vuorimaa sanoo.

Liikkuvaan maaliin ampuminen on taitolaji, jossa keskittyminen on valttia. 10 tai 50 metrin etäisyydellä olevat taulut liikkuvat eri nopeuksilla. Laji vaatii tarkkuutta ja nopeaa reagointia.

Ampumalajiin kuuluvat niin sanotut normaalijuoksut tai sekajuoksut. Tällä tarkoitetaan sitä, kuinka nopeasti radan päässä olevat maalitaulut liikkuvat.

– Kun juostaan nopeita juoksuja, hitaita juoksuja ja sitten sekajuoksuja, taulut liikkuvat tietyin väliajoin tai sitten ampuja ei tiedä, millä nopeudella ne liikkuvat. Varsinainen ampuminen tapahtuu nostosta ja tähtäys tauluun, Vuorimaa kuvailee.

Hirvimetsällä hyötyä?

Aaro Vuorimaan ampumaharrastus alkoi vain neljä vuotta sitten. Hän on saavuttanut liikkuvaan maaliin ampumisessa useita mitaleja – ja jopa kaksi kultaa Eurooopan kisoista.

Hirvimetsällä Vuorimaa käy innokkaasti. Harrastus ei takaa kuitenkaan sitä, että aina hirveen osuisi.

– Ei voi sanoa että aina, mutta kyllä tämä paljon helpottaa metsästämisessäkin, kun täällä osuu.