1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työllisyysaste

Työministeri avasi hallituksen työllistämissuunnitelmia – ministerillä vahva usko koulutuksen voimaan, työperäistä maahanmuuttoa halutaan lisätä

Työministeri Timo Harakka (sd.) nimesi hallituksen ensitoimia tulevalle syksylle tiistaina pidetyssä tilaisuudessa.

Tutkimusjohtaja Heikki Räisänen (vas.) ja työministeri Timo Harakka työ- ja elinkeinoministeriön tiedotustilaisuudessa työllisyydestä Helsingissä tiistaina 23. heinäkuuta. Kuva: Laura Ukkonen / Lehtikuva

Työministeri Timo Harakka (sd.) esitteli hallituksen tulevia toimia työllisyysasteen nostamiseksi tiistaina Helsingissä pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Hallituksen tavoite on nostaa työllisyysaste 75 prosenttiin. Se merkitsee 60 000 uuden työpaikan löytämistä. Hiipuvan talouskasvun oloissa tavoite on vaikea.

Työministeri tarjosi tilaisuudessa porkkanaa kepin sijasta: Työvoimatoimistojen toimintaa tehostetaan lisärahoituksella ja työperäistä maahanmuuttoa pyritään lisäämään. Työvoimapalvelujen piiriin halutaan niin nuoret, maahanmuuttajat kuin esimerkiksi osatyökykyisetkin.

Tulevan syksyn ensitoimiksi Harakka linjaa muun muassa palkkatuen ehtojen yksinkertaistamisen. Hän korostaa myös kuntien ja kaupunkien roolia työllisyyden parantamisessa.

– Nyt ollaan tilanteessa, jossa voidaan katsoa, miten parhaiten onnistuneet kuntakokeilut voitaisiin monistaa ja miten niistä saataisiin pysyvä järjestelmä tämän hallituskauden aikana.

Yhdeksi tärkeäksi työllisyysasteen nostajaksi työministeri nimesi myös oppivelvollisuuden laajentamisen, joskin sen vaikutukset eivät näy vielä kuluvalla hallituskaudella.

– Oppivelvollisuuden laajentamisen vaikutus on kuitenkin pidemmällä tähtäimellä kiistaton, Harakka linjasi.

Työllisyysasteen trendi oli kesäkuussa 72,5 prosenttia, kun taas kausi- ja satunnaisvaihtelusta puhdistettu työttömyysasteen trendi oli 6,5 prosenttia.

Ministerityöryhmä kokoontuu perjantaina

Työ- ja elinkeinotoimistoissa oli menneen kesäkuun lopussa yhteensä 254 200 työtöntä työnhakijaa, mikä on 18 600 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Työministeri Harakka ei ottanut tiedotustilaisuudessa kantaa siihen, kuinka paljon työpaikkoja on tarkoitus saada aikaiseksi nyt esitetyillä toimilla.

Tämä asettaa suuremmat paineet kolmikantavalmistelulle, jossa hallituksen kanssa neuvottelevat työmarkkinajärjestöt.

Tällä hallituskaudella työllisyysasioiden johdosta vastaa heinäkuussa nimitetty ministerityöryhmä, joka kokoontuu ensimmäistä kertaa tulevana perjantaina.

Yksityiskohtiin keskittyviin alatyöryhmiin kutsutaan edustajia työmarkkinajärjestöistä, jotka saavat pyynnön valita neuvotteluihin omat edustajansa ensi viikon tietämillä.

Työllisyysaste on seurattu luku, sillä sitä on pidetty hallituksen työllisyystoimien onnistumisen keskeisenä mittarina. Edellinen hallitus saavutti tavoitteensa 72 prosentin työllisyysasteesta.

Asian perkaaminen jatkuu ensi kuussa.

– Elokuussa olisi tarkoitus saada ensimmäisiä alustavia näkemyksiä tulevaa budjettiriiheä varten, Harakka kommentoi.

Lue lisää:

Työttömyysetuuden porrastuksesta nopea korjausliike vihattuun aktiivimalliin? Rahaa ensin enemmän, lopussa vähemmän – Työtön: "Tosi epäreilua. Ei ole oma syy, jos ei saa töitä"

Hallitus panee järjestöt nostamaan työllisyyttä: Aikataulu "erittäin kunnianhimoinen"