Vuokralaisella voi olla oikeus hellealennukseen, jos kodista tulee pätsi – asunnon huoneilma ei saa ylittää 32 astetta

Suomen vuokranantajien mukaan sopiva alennus olisi noin 10–20 prosenttia vuokran määrästä siltä ajalta, kun lämpötila on ylittänyt 32 astetta.

vuokra-asunnot
Tuuletin toimistossa.
Jos vuokra-asunnon lämpötila nousee yli 32 asteeseen, kannattaa ottaa yhteys vuokranantajaan.Ismo Pekkarinen / AOP

Vuokralaisella voi olla oikeus saada alennusta asuntonsa vuokrasta, mikäli helteinen sää kuumentaa kodin. Asuntojen huoneilman lämpötila ei kesälläkään saa ylittää 32 astetta.

Yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien järjestö Suomen vuokranantajat muistuttaa, että vuokralaisella on oikeus vuokranalennukseen, jos asunto on puutteellisessa kunnossa. Liian korkea lämpötila voi olla alennukseen oikeuttava puute.

Sopiva alennus olisi järjestön mukaan noin 10–20 prosenttia vuokran määrästä siltä ajalta, kun lämpötila on ylittänyt 32 astetta.

Suomen vuokranantajien hallituksen jäsen ja Keski-Suomen aluepäällikkö Riitta Kokki kertoo, ettei hänelle ole tullut vastaan tapauksia, missä vuokralainen olisi vaatinut vuokran alentamista kuumuuden takia. Kokki on toiminut vuokranantajana 30 vuotta. Hän ei myöskään ole kuullut, että muillekaan vuokranantajille olisi tällaista vaatimusta esitetty.

Mikäli vuokralainen kokee, että asunnossa on liian kuuma, Kokki neuvoo ottamaan yhteyttä vuokranantajaan.

– Jollain lailla pitäisi pystyä myös osoittamaan, että asunnossa on oikeasti kuuma. Sitten asiasta neuvoteltaisiin ja katsottaisiin, miten asiaa lähdetään hoitamaan ja voiko kuumuudelle tehdä jotain.

Yleisesti asumismukavuuteen liittyen Kokki uskoo, että ilmastointilaitteet tulevat yleistymään vuokra-asunnoissa.

Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksessa (siirryt toiseen palveluun) (Finlex) sanotaan, että asuinhuoneistojen maksimilämpötila voi olla 32 astetta. Sama koskee päiväkoteja ja kouluja sekä muita oppilaitoksia. Palvelutaloissa ja vanhainkodeissa ylin lämpötila saa olla 30 astetta. Nämä raja-arvot koskevat kesäkautta. Talvella lämmityskaudella huoneilman korkeimmat sallitut lämpötilarajat ovat 26 astetta.

Suomessa on nautittu lämpimästä säästä viime päivinä, ja helteinen sää jatkuu loppuviikosta etenkin Etelä- ja Länsi-Suomessa. Lämpötila nousee 30 asteeseen tai sen yläpuolelle. Perjantaina osaan maata Ilmatieteen laitos antaa varoituksen (siirryt toiseen palveluun) erittäin tukalasta helleaallosta.