Yhdysvallat alkaa karkottaa entistä pidempään maassa olleita siirtolaisia ilman oikeudenkäyntiä

Kaksi kansalaisjärjestöä aikoo nostaa päätöksestä oikeusjutun.

Meksikon ja Yhdysvaltojen raja
16-vuotias hondurasilaispoika luikahtaa raja-aidan läpi
Aiemmin vain rajalta on voitu tehdä pikakäännytyksiä, mutta jatkossa jopa kaksi vuotta maassa olleita siirtolaisia voidaan poistaa maasta nopeutetulla aikataululla. Kuvassa 16-vuotias hondurasilaispoika luikahtaa raja-aidan läpi Yhdysvaltain puolelle. Nina Svahn

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinto laajentaa maahanmuuttoviranomaisten oikeuksia karkottaa laittomasti maassa oleskelevia ilman oikeudenkäyntiä.

Kuka tahansa siirtolainen, joka on oleskellut Yhdysvalloissa luvatta alle kaksi vuotta, voidaan jatkossa poistaa maasta nopeutetulla aikataululla. Päätös koskee kymmeniätuhansia siirtolaisia.

Aiemmin maasta voitiin poistaa ihmisiä nopeutetusti vain Meksikon ja Yhdysvaltain rajan tuntumassa enintään kaksi viikkoa maahantulon jälkeen.

Virkaatekevän kotimaan turvallisuuden ministerin Kevin McAleenanin mukaan muutos on keino reagoida tilanteeseen Meksikon ja Yhdysvaltain rajalla. Tavoitteena on hänen mukaansa purkaa ruuhkaa pidätyskeskuksissa ja tuomioistuimissa.

Arvostelijoiden mukaan nopeutettu poistamismenettely siirtää liikaa valtaa tuomioistuimilta rajavartijoille.

Kaksi kansalaisjärjestöä aikoo haastaa hallinnon oikeuteen pysäyttääkseen muutoksen.

– Menettelyn laajentaminen minne tahansa Yhdysvalloissa merkitsee sitä, että tuhansia perheitä hajotetaan ja yhteisöjä tuhotaan, sanoi Grace Meng Human Rights Watch -järjestöstä uutistoimisto AP:lle.

Toinen muutos lyhyen ajan sisään

Yhdysvaltain etelärajalle on tämän vuoden aikana saapunut ennätysmäärä ihmisiä Hondurasista, El Salvadorista ja Guatemalasta. Heistä monet pakenevat pahenevaa väkivaltaa.

Yhdysvaltain rajavartijat kertovat BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) pidättäneensä etelärajalla lähes 700 000 ihmistä viime lokakuun jälkeen.

Yhdysvalloissa on keskusteltu viime aikoina paljon etelärajan pidätyskeskusten kurjista oloista. Pidätyskeskusten sellit ovat ylikuormitettuja, ja tarkastuksia tekevä viranomainen on huomauttanut lasten pitkistä pidätysajoista.

Kyseessä on toinen siirtolaispolitiikan muutos Yhdysvalloissa lyhyen ajan sisään. Viime viikolla Yhdysvaltain hallinto ilmoitti, että se ei myönnä turvapaikkaa niille, jotka ovat kulkeneet muiden valtioiden läpi hakematta kuitenkaan suojelua niissä.

Lisää aiheesta:

Yhdysvalloissa Texasin rajalle halutaan tuhat uutta sotilasta siirtolaiskriisin vuoksi

YK:n ihmisoikeuskomissaari kommentoi Yhdysvaltojen pidätyskeskuksia ensimmäistä kertaa – "Olen syvästi järkyttynyt"

Lähteet: AP, Reuters