Sisko voi ärsyttää, mutta on myös hyödyllinen – ainakin aasiannorsuille

Sisaret ovat hyväksi norsunaaraiden lisääntymiselle, kertoo Turun yliopisto. Mummojen positiivinen vaikutus tunnettiin ennestään.

norsut
Norsuja
Varsinkin isosiskon läsnäolo on hyväksi.AOP

Sisaren läsnäolo parantaa naaraiden lisääntymistä Myanmarin työläisnorsupopulaatiossa. Erityisesti nuoret naaraat hyötyvät isosiskon seurasta, käy ilmi Turun yliopiston tutkimuksesta.

Tutkimusryhmä seurasi Myanmarin aasiannorsuja, jotka työskentelevät tiikkipuuteollisuudessa. Norsut pääsevät vapaalle metsikköön iltaisin, öisin ja muina loma-aikoina, jolloin ne kulkevat, ruokailevat ja tapaavat toisia norsuja.

Tutkimuksessa verrattiin naaraiden vuosittaista lisääntymistä näiden eläessä samassa paikassa sisartensa kanssa tai erillään sisarista.

– Havaitsimme, että erityisesti nuoret naaraat lisääntyvät todennäköisemmin asuessaan lähellä sisartaan. Tämä vaikutus oli vahvin silloin, kun sisar oli 0–5 vuotta nuorempi, sanoo tutkimuksen johtava kirjoittaja Emily Lynch tiedotteessa. (siirryt toiseen palveluun)

Norsuja
Nyein Chan Naing / EPA

Vaikka lisääntymistä parantava mekanismi saattaa liittyä sosiaalisuuden luomiin terveyshyötyihin, mukana voi olla muitakin tekijöitä.

– Koska kokemus poikasten kasvattamisesta voi olla olennaisen tärkeää jälkikasvun selviämiselle, nuoret kokemattomat norsunaarat ovat epäsuotuisassa asemassa. Siksi sukulaisten apu voi olla erityisen arvokasta nuorille naaraille, Lynch jatkaa.

Mummot auttavat tyttärenpoikasia

Norsut ovat sosiaalisia ja matrilokaalisia eläimiä. Matrilokaalisuus tarkoittaa sitä, että naaraat pysyvät perheryhmässään naaraspuolisten sukulaistensa kanssa koko ikänsä.

On todennäköistä, että naaraan elämän aikana luodut sosiaaliset suhteet tuovat vaihtelevia etuja eri-ikäisenä.

Norsuja
Nyein Chan Naing / EPA

Turun yliopisto on aiemminkin tutkinut samaa norsupopulaatiota. Silloin havaittiin, että mummojen läsnäolo parantaa niiden tyttärenpoikasten selviytymismahdollisuuksia ja tytärten lisääntymistä. Kyseinen vaikutus oli erityisen merkittävä nuorten tytärten keskuudessa.

Lisää tuoreesta tutkimuksesta voi lukea The Royal Society (siirryt toiseen palveluun) -tiedejulkaisusta.

Lue myös:

Intiassa keksittiin keino saada norsut pois junaraiteilta: ”Plan Bee”

Mammuttitutkimus: Naarailla oli fiksu johtaja, urokset ottivat riskejä

Video: Söpö norsuvauva otti ensiaskeliaan belgialaisessa eläintarhassa

Jälleen uutta tietoa norsun älystä: Norsu ymmärtää ruumiinsa rajat