Työttömyys jatkaa laskuaan pohjalaismaakunnissa: "Luodon lukuja on lähes mahdoton alittaa"

Alueella on Manner-Suomen alhaisimmat työttömyysprosentit.

Keski-Pohjanmaa
Mies jäätelö kädessä.
Elämä hymyilee Juho Alasuutarille. Hän sai keväällä vakituisen viran ylivieskalaisen Vähäkankaan koulun luokanopettajana.Kalle Niskala / Yle

Työttömyys laski kesäkuussa 2019 kaikissa pohjalaismaakunnissa. Etelä-Pohjanmaan työttömyysprosentti oli kesäkuussa 6,9 ja Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan 7. Luvut ovat Manner-Suomen alhaisimpia.

Kunnista vähiten työttömiä oli Luodossa (2,8), Pedersöressä (2,8) ja Närpiössä (3,4). Suhteessa eniten työttömiä oli Vaasassa (9,1), Lestijärvellä (8,8) ja Perhossa (8,6). Kokkolassa työttömiä oli 8 prosenttia työvoimasta.

– Kansantaloustaloustieteilijöiden mukaan Luodon lukuja on lähes mahdottomia alittaa. Vaasan työttömyysprosentti on normaali ja suora seuraus siitä, että yleensä isommissa taajamissa ja kaupungeissa on enemmän työttömiä. Se on luonnollinen ilmiö ja seuraus kaupungin koosta, Pohjanmaan työ- ja elinkeinotoimiston johtaja Mika Palosaari kertoo.

Pohjalaismaakuntien työllisyystilanne on pitkään ollut Suomen huippua. Palosaaren mukaan tyypillistä kuluneelle vuodelle on se, että naiset ovat nyt työllistyneet miehiä paremmin. Sen sijaan Yli 60-vuotiaiden ja ulkomaisten korkeakouluopiskelijoiden on ollut vaikea saada töitä.

Aloista toimistotyö- ja palvelualojen työpaikat ovat vähentyneet. Vapaita työpaikkoja olisi tarjolla terveydenhuollossa, tekniikassa, tietotekniikassa ja kädentaitoa vaativissa ammateissa.

– Nyt on jännä tilanne. Luvut ovat aika kovia eli pystyvätkö ne siitä vielä parantumaan? Uskon, että pystyvät, jos tehdään toimenpiteitä, jotka edistävät työmarkkinan toimivuutta. Kysymys on siitä, miten työpaikkojen määrä tulee kehittymään. Se riippuu siitä, miten yrityksillä ja työnantajilla menee ja onko työllistämisen mahdollisuuksia olemassa, Palosaari jatkaa.