Ranska pyrkii parantamaan Iranin ja lännen kiristyneitä välejä aktiivisella diplomatialla

Ranskan ulkoministeri keskusteli Iranin edustajien kanssa Pariisissa länsimaiden ja Iranin välisestä jännittyneestä tilanteesta.

Iranilaisia sotilaita partioimassa Hormuzinsalmessa. Kuva: AOP

Ranskan ulkoministeri Jean-Yves Le Drian neuvotteli tiistaina Pariisissa Iranin presidentin erikoislähettilään kanssa ja kehotti maata noudattamaan kansainvälistä ydinsopimusta. Ranskan ulkoministeriön mukaan Iranin pitäisi ottaa siten "välttämättömiä askelia", jotta kiristynyt tilanne Persianlahdella saadaan rauhoittumaan, kertoo uutistoimisto Reuters.

Le Drian kertoi Ranskan parlamentille, että hän oli tavannut myös Iranin varaulkomisteri Abbas Araghchin, jolla Iranin median mukaan oli tarkemmin määrittelemätön viesti presidentti Hassan Ruhanilta Ranskan presidentti Emmanuel Macronille, kertoi AFP.

Araghchi oli Iranin pääneuvottelijoita kun Iranin ydinsopimusta tehtiin vuonna 2015. Sinä sovittiin Iraniin kohdistuvien talouspakotteiden purkamisesta ja Iranin pidättäymisestä ydinaseen valmistamisesta.

Ranska on pyrkinyt aktiivisesti etsimään diplomaattista ratkaisua kiristyneeseen kansainväliseen tilanteeseen. Esimerkiksi Macronin ulkopoliittinen neuvonantaja Emmanuel Bonne on vieraillut kahdesti Teheranissa.

Viime perjantaina Iranin vallankumouskaarti otti haltuunsa Britannian lipun alla seilanneen Stena Impero -säiliöaluksen ja sen miehistön Hormuzinsalmessa.

Britannian ulkoministeri Jeremy Hunt ilmoitti maanantaina, että Britannia vastaa Iranin toimiin Hormuzinsalmessa lähettämällä alueelle lisää sota-aluksia. Lisäksi Hunt kertoi Britannian kokoavan eurooppalaista laivasto-osastoa, jonka tehtävänä on suojella eurooppalaisia kauppa-aluksia alueella.