Kiista venyttää edelleen Pelkosenniemen koulun rakentamista – purkutöihin jo tänä vuonna?

Uuden koulun paikka on herättänyt erimielisyyttä pelkosenniemeläisten kesken.

Pelkosenniemi
Oppilas tekee koulutehtävää.
Pelkosenniemen koululaiset ovat olleet pidemmän aikaa väliaikaistiloissa.Antti Karhunen / Yle

Pelkosenniemen uuden koulun rakentaminen odottaa edelleen Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden päätöstä. Kunnassa toivotaan päätöstä vielä tälle kesälle. Mikäli rakentamispäätöksestä tehty valitus menee oikeudessa nurin, urakka voitaisiin aloittaa vielä tänä vuonna vanhan koulun purkamisella.

Uusi koulu aiotaan rakentaa vanhan koulun tilalle Pelkosenniemen kirkonkylälle. Uuden koulun paikka on herättänyt erimielisyyttä pelkosenniemeläisten kesken, sillä osa haluaa koulun Pyhätunturille ja osa kirkonkylälle. Erimielisyydet ovat johtaneet jopa loikkauksiin kunnanvaltuustossa.

Uusi kunnanjohtaja Päivi Vauhkonen haluaa saada kiistan ratkaistua.

– Kun olen keskustellut eri näkemyseroja edustavien tahojen kanssa niin heidän logiikkansa on hyvin selkeä ja voisin itsekin ajatella heidän tavallaan.

– Siellä täytyy vaan kerta kaikkiaan saada yhteisymmärrystä syntymään ja tavallaan hyväksyä se, että on erilaisia näkemyksiä. Koulun rakentaminen edellyttää kuitenkin yksituumaista päätöstä, vt. kunnanjohtaja sanoo.

Hinta noin viisi miljoonaa euroa

Pelkosenniemen uuden koulun rakentamisen alustava kustannusarvio on viisi miljoonaa euroa.

– Kustannusarvio on kolmen vuoden takaa ja rakentamiskustannukset ovat tuosta nousseet. Selvitämme, voisiko tiloja pienentämällä saada kustannuksia alemmaksi, Vauhkonen sanoo.

Kunta on valinnut rahoitusmalliksi leasing-rahoituksen. Siinä kunta ei ottaisi kerralla lainaa koko investointiin vaan rakentaja rahoittaisi koulun rakentamisen ja kunta tulisi siihen vuokralle ja maksaisi rakentamisen aikanaan tätä kautta.

Pelkosenniemen kuutisenkymmentä oppilasta ovat olleet jo pitkään evakossa entisissä pankin tiloissa, koska vanha koulu kärsii sisäilmaongelmista.