Tutkimus: Höytiäisen kuha on vaelluskala

Kuha talvehtii järven eteläosan karuissa syvänteissä ja vaeltaa keväällä mataliin ja tummavetisiin pohjois- ja länsiosiin.

kalastus
Kaksi miestä ja verkot, joissa paljon pieniä kuhia.
Höytiäisen vuotuinen kuhasaalis on ollut parhaimmillaan yli 150 000 kiloa.YLE / Heikki Haapalainen

Höytiäisen kuhasta on saatu mielenkiintoista tutkimustietoa.

Itä-Suomen yliopiston, Luonnonvarakeskuksen ja Pohjois-Karjalan kalatalouskeskuksen tekemän tutkimuksen mukaan Höytiäisen kuha on vaelluskala.

Tutkijat havaitsivat, että valtaosa kuhista talvehtii järven eteläosan karuissa ja kirkasvetisissä syvänteissä ja vaeltaa sitten keväällä lisääntymään järven matalampiin ja tummavetisempiin pohjois- ja länsiosiin.

Myös kudun jälkeinen syönnösvaihe tapahtuu suurimmaksi osaksi matalilla alueilla, joissa on runsaasti ravintoa, kuten pienikokoista ahventa ja särkeä.

Yllätys oli, että kuhan havaittiin käyttävän varsinkin alkukesästä ravinnokseen myös aikuistuvia vesihyönteisiä. Niiden merkitys on kuitenkin kuhan kokonaisenergiansaannin kannalta vähäinen.

Kuhan talviravinto Höytiäisessä koostuu etenkin syvänteissä runsaana esiintyvästä kuoreesta.

Höytiäinen on Suomen tunnettuja kuhajärviä. Parhaimmillaan vuotuinen kuhasaalis on ollut yli 150 000 kiloa.

Tulokset osoittavat, että kuhan vaelluskäyttäytyminen mahdollistaa Höytiäisen eteläosissa suuremmat kuhasaaliit kuin mikä olisi mahdollista ilman pohjoisesta ja lännestä ravintoa hakevia kuhia.

Lisäksi tulokset vahvistavat tarvetta säädellä myös perinteisesti paikallisiksi ajateltuja kalakantoja järvikohtaisesti, koska yksittäisen osakaskunnan alueella kalat ovat vain osan vuodesta.