Viestikyyhky lensi Romaniasta Pohjois-Savoon ja yllätti aamupostin hakijan – uusi koti etsitään Suomesta

Väsynyt viestikyyhky tarvitsee ihmisen apua ja huolenpitoa.

Viestikyyhkyn tunnistaa jaloissa olevista renkaista ja isosta nokasta. Kuva: Minna Väänänen

Pohjois-Savon Tervossa kirkonkylän tuntumassa pyöri alkuviikosta harvinainen vieras. Erikoisen näköinen kyyhky herätti huomiota paitsi ulkonäöllään, myös käytöksellään.

– Mieheni Kalevi huomasi linnun ensin. Se oli sellainen pieni ja pullea, kirjavan värinen ja kesyn oloinen. Lintu kulki naapureiden perässä ja istuskeli puiden alla, Seija Weckström kuvailee.

Linnulle tarjottiin vettä, ja sen oletettiin jatkavan matkaa. Kyyhky oli kuitenkin päättänyt toisin.

– Lähdin aamulla puoli viideltä hakemaan Savon Sanomia postilaatikosta, kun huomasin linnun odottavan rappusilla. Haju oli hirveä, Weckström kertoo.

Lintu oli yön aikana sotkenut rappuset ja Weckström päätti, että sen oli aika lähteä. Koska kyyhky oli kesy ja sillä oli jaloissaan erivärisiä renkaita, soitti Weckström paikalliseen löytöeläintaloon.

Maukolan löytöeläinpalvelujen Minna Väänänen ajoi paikalle, laittoi linnun kuljetuskoppaan ja ryhtyi selvittämään sen alkuperää.

Linnulla ikää jo kolme vuotta

Minna Väänäsellä on paljon kokemusta löytöeläimistä, mutta rengastettu kyyhky tuli vastaan ensimmäistä kertaa. Väänänen etsi tietoa netistä ja päätyi Suomen Viestikyyhky -yhdistyksen kotisivuille (siirryt toiseen palveluun).

Puheluun vastasi hallituksen jäsen Hikmet Dikmen. Hän osasi kertoa, että renkaissa olevien numeroiden perusteella lintu oli rengastettu Kaakkois-Euroopassa Romaniassa vuonna 2016.

– Lintu oli varmaan ollut kilpailuissa ja eksynyt sieltä sitten tänne päin, Väänänen kertoo.

Viestikyyhkyn rahallinen arvo ei kata sen kuljetusta takaisin Romaniaan, joten se jää Suomeen. Lintu on jonkin aikaa Väänäsen hoidossa ja sille etsitään parhaillaan asiantuntevaa kotia viestikyyhkyharrastajan luota.

Väsynyt kyyhky ei pärjää ilman apua

Hikmet Dikmenin mukaan viestikyyhkyn karkumatka ei ole poikkeuksellinen, vaikka niitä kulkeutuukin Kaakkois-Euroopasta Suomeen melko harvoin.

– Kilpailukausi on alkanut ja harrastajat lennättävät lintuja kesällä. Kaikki eivät aina löydä kotiin, Dikmen kertoo.

Rappusille saattaa istahtaa myös kotimainen lintu. Viestikyyhky-yhdistykseen kuuluu noin 50 jäsentä, ja kaikkiaan harrastajia on Suomessa noin 500.

Dikmenin mukaan Weckström toimi kyyhkyn löydettyään ihan oikein. Löytökyyhkylle kannattaa tarjota aina ensimmäisenä vettä ja tarvittaessa myös ruokaa, kuten pieniä auringonkukansiemeniä.

Yhdistys auttaa omistajan tai uuden kodin löytämisessä.

Lue myös: