Etelä-Korean mukaan Venäjä on "syvästi pahoillaan" eilisestä ilmatilaloukkauksesta – Venäjä kieltää tapauksen edelleen

Etelä-Korean puolustusministeriö ilmoitti eilen, että venäläinen sotilaskone loukkasi sen ilmatilaa kahdesti.

Venäläinen A-50 -kaukotiedustelu- ja tutkavalvontalentokone arkistokuvassa. Kuva: Sergei Ilnitski / EPA

Eilisen epäillyn Japaninmeren yllä tapahtuneen ilmatilaloukkauksen selvittely jatkuu Etelä-Koreassa.

Etelä-Korean mukaan Venäjä on myöntänyt ilmatilaloukkauksen, kertovat muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun)ja uutistoimisto Reuters.

Etelä-Korean presidentin kanslian tiedottaja on sanonut Venäjän olevan tapauksesta "syvästi pahoillaan" ja aloittavansa sen tutkinnan. Presidentin kanslian tietojen mukaan ilmatilaloukkaus ei ole ollut tahallinen, sillä venäläiskone on harhautunut reitiltään toimintahäiriön vuoksi.

Virallisesti Venäjä kuitenkin edelleen kieltää tiistaisen ilmatilaloukkauksen, eikä ole myöskään vahvistanut Etelä-Korean lausuntoja ilmatilaloukkauksen syistä. Venäjä on myös kieltänyt pahoitelleensa tapausta virallisesti.

Vyyhdin selvittely alkoi eilen, kun Etelä-Korean puolustusministeriö ilmoitti venäläisen sotilaskoneen loukanneen kahdesti Etelä-Korean ilmatilaa. Etelä-Korean hävittäjät vastasivat rajaloukkauksiin ampumalla satoja varoituslaukauksia.

Venäläiskoneet olivat alueella yhteisessä harjoituksessa kiinalaiskoneiden kanssa. Myöskään Kiina ei ole myöntänyt ilmatilaloukkausta.

Ilmatilaloukkaukset tapahtuivat tiistaiaamuna Japanin ja Etelä-Korean välissä sijaitsevan Dokdon saaren yllä. Ne kestivät muutamia minuutteja.

Etelä-Korean mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Venäjän asevoimien kone loukkasi Etelä-Korean ilmatilaa.