Hyppää sisältöön

Ethän jätä juomalaseja ja -kannuja aurinkoon – niissä piilee yllättävä tulipalon riski

Ilta-auringon säteet heijastuivat lasikannusta, mikä aiheutti vaaratilanteen oululaispariskunnan parvekkeella.

Etualalla on tyhjä viinilasi ja sen takana samanlainen lasi, jossa on hieman valkoviiniä. Lasi, jossa on viiniä, tekee polttopisteen helpommin kuin tyhjä lasi. Kuva: Tomi Honkakunnas / Poliisi

Suomessa syttyy vuosittain tuhansia tulipaloja (siirryt toiseen palveluun) (Pelastustoimi.fi) ja palon alkuja, mutta harva saa alkunsa niin kuin oululaisen Timo Halosen kotona.

Halonen ruokaili vaimonsa kanssa omakotitalonsa parvekkeella kesäisenä iltana. Kun ruoka oli syöty, astiat vietiin sisälle, mutta puolillaan vettä oleva lasikannu jätettiin pöydälle. Mies kävi ruokalevolle ja unikin olisi maistunut, mutta kymmenen minuutin makoilun jälkeen hän päätti nousta ja lähteä kauppaan.

Jostain kuitenkin leijaili savun haju. Pian Halonen huomasi, että parvekkeen pöydän kaitaliina savusi. Lasinen kannu yhdessä auringon säteiden kanssa oli sytyttänyt tulipalon.

– Ensi töikseni kaadoin veden kaitaliinan päälle, jotta savuava pöytäliina sammui. Sitten huusin vaimolleni, että tule katsomaan, et usko mitä on tapahtunut.

Vaikka tilanteesta selvittiin ilman liekkejä, oli ainekset isompaan onnettomuuteen kasassa: parvekkeen puisen pöydän ympärillä oli lisää puisia huonekaluja ja niiden vieressä nökötti vielä kaasugrilli.

Tulipalo voi syttyä myös ikkunan läpi

Niin sanottu polttolasi-ilmiö on siis mahdollinen, mutta harvinainen.

Polttolasi-ilmiön syntyminen vaatii yleensä pyöreän lasisen astian, esimerkiksi viinilasin tai kannun ja sen lisäksi kirkasta nestettä. Myös aurinkoon jätetty muovipullo voi sytyttää tulipalon (siirryt toiseen palveluun) (MTV). Kaareva pinta saattaa voi keskittää auringonsäteet polttavan kuumaksi pisteeksi, mikä voi aiheuttaa tulipalon.

– Ei voi sanoa, että tällaiset tapaukset olisivat yleistä, mutta silloin tällöin niitä tapahtuu, Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen riskienhallintapäällikkö Tomi Honkakunnas kertoo.

Honkakunnas on tehnyt erilaisia testejä laseilla, jossa toisessa on nestettä ja toisessa ei. Hänen havaintojensa mukaan kirkas neste on vaikuttava tekijä palon syttymisen kannalta.

– Juomalasi, jossa on kirkasta juomaa, tekee polttopisteen helpommin kuin tyhjä lasi.

Ilta-auringon säteet osuivat Timo Halosen lasiseen vesikannuun noin 10 minuutin ajan. Siinä ajassa ehti syntyä tulipalon alku. Kuva: Timo Halosen kotialbumi

Myös Halonen teki ensijärkytyksestä selvittyään pienen testin. Hän asetti kannun uudelleen pöydälle juuri siihen kohtaan, missä se oli aikaisemmin ollut.

– Sain polttopisteen uudelleen aikaiseksi pöytäliinaan, kun kannu ja säteet olivat sopivassa kulmassa.

Mutta pelkästään juomiseen tarkoitetut esineet eivät ole ainoa vaara. Myös esimerkiksi umpilasia oleva pyöreähkö koriste-esine saattaa sytyttää tulipalon yhdessä auringon säteiden kanssa.

– Kannattaa miettiä, pitääkö esimerkiksi umpilasisia koriste-esineitä ikkunalaudalla. Tulipalo voi syttyä ihan samalla tavalla sisällä kuin ulkonakin, eli säteet menevät läpi myös ikkunasta, Tomi Honkakunnas muistuttaa.

Paloja hankala tutkia

Timo Halonen ei enää jätä lasista kannua ulos, tulipalon alun jälkeen se on huolehdittu aina sisälle.

– Kerta kyllä riitti, oli se sellainen säikähdys, Halonen naurahtaa.

Tomi Honkakunnaksen mukaan polttolasi-ilmiön kautta syttyneitä tulipaloja on hankala tutkia. Yleensä tämän tyyppinen syttymissyy selviää siten, että esimerkiksi sähkölaitteista tai tupakasta syntynyt palo poissuljetaan laskuista.

– Joskus jäljelle jää vain se vaihtoehto, että auringon säteet yhdessä sopivan pinnan kanssa ovat sytyttäneet palon.

Onko sinulla kokemusta vastaavanlaisista tilanteista? Keskustele aiheesta klo 22.00 saakka!

Lue seuraavaksi:

Kuva: Maryam Farzanmehr / AOP
.
.