Raahen kultakaivosta käynnistellään ainakin jo neljättä kertaa

Johtoaan vaihtaneella kanadalaisyhtiöllä riittää vielä uskoa Raahen kultakaivokseen.

kaivosteollisuus
Raahen kultakaivoksen avolouhos
Tältä Raahen kaivosalueella näytti vuonna 2012, jolloin ruotsalainen Nordic Mines vastasi operaatiosta.Yle

Kaivosyhtiö Nordic Gold virittelee jälleen Raahen kultakaivoksen käynnistämistä.

Kanadalaisyhtiö on uusinut johtonsa aiemmin tässä kuussa, ja kultayhtiön mukaan toiminnan tueksi on saatu myös uutta rahoitus- ja kaivososaamista.

Nordic Goldin entisen toimitusjohtajan Michael Hepworthin mukaan viimeiset neljä kuukautta pääpaino on ollut löytää toimiva rahoitus Raahen kultakaivoksen käynnistämiselle ja kehittämiselle.

Vaikeuksissa olleen Raahen kultakaivoksen toiminta keskeytyi viime maaliskuussa, kun talousvaikeuksiin ajautunut Nordic Gold ja suomalainen pääurakoitsija riitautuivat urakkamaksuista ja kaivoksen toiminnasta.

Käräjäoikeus ehti jo asettaa kaivosyhtiön konkurssiin

Työt loppuivat laivan kaivoksella Raahessa riitaisissa merkeissä, minkä jälkeen kokkolalaisyhtiö Tallqvist Infra Oy haki saataviaan keväällä käräjäoikeuden ja konkurssimenettelyn kautta.

Oikeus ehti jo asettaa Raahen kaivostoiminnasta vastaavan Nordic Gold Oy:n konkurssiin, mikä vauhditti maksuneuvotteluja etenkin kaivosyhtiön puolelta, kertoo Tallqvistin emoyhtiön toimitusjohtaja Mikael Tallqvist.

– Siinä vaiheessa joku heräsi ja halusi neuvotella, ja pääsimme sopuun.

Konkurssipäätöksen jälkeen osapuolilla on kahdeksan vuorokautta aikaa yhteisellä hakemuksella peruuttaa konkurssi, ja näin kaivoskiistassa toimittiin.

Oikeuden mukaan kokkolalaisyhtiö on oikeutettu saamaan maksunsa Raahessa tekemästä työstään, vaikka kaivosyhtiö yrittikin sysätä syytä kaivoksen vaikeuksista pääurakoitsijan harteille.

Tallqvist Infra Oy ei vielä ole saanut kaikkia saataviaan, mutta Mikael Tallqvist on tyytyväinen oikeuden päätökseen ja heinäkuun alussa syntyneeseen sopuun.

– Maksut ovat vielä lupauksen varassa, mutta siitä saatavasta ei ainakaan tarvitse enää riidellä tämän oikeuden päätöksen jälkeen, toimitusjohtaja Tallqvist toteaa.

Kaivosta käynnistetään jo neljättä kertaa

Raahen kultakaivoksen taival tällä vuosikymmenellä on ollut vaikeuksien värittämä.

Ensimmäisistä operaatioista vuonna 2011 vastasi ruotsalainen Nordic Mines, joka ajautui pahoihin talousvaikeuksiin pian kaivoksen avaamisen jälkeen. Lopulta kaivos suljettiin vuonna 2014.

Pari vuotta myöhemmin ruotsalaisyhtiö ilmoitti (siirryt toiseen palveluun), että louhinta alkaa jälleen 2017. Raahen kultakaivoksen avaus toteutui kuitenkin vasta vuotta myöhemmin, jolloin kaivos oli jo siirtynyt kanadalaisyhtiö Nordic Goldin omistukseen.

Kanadalaisyhtiö ei vielä ole tiedottanut Raahen kultakaivoksen avaamisen aikataulusta.