Facebook-huhut lasten sieppauksista johtivat julmiin joukkolynkkauksiin Bangladeshissa

Kahdeksan ihmistä on kuollut some-huhujen lietsomissa hyökkäyksissä

Bangladesh
Sosiaalisessa mediassa kiertävät huhut ovat johtaneet joukkolynkkauksiin Dhakassa.
Sosiaalisessa mediassa kiertävät huhut ovat johtaneet joukkolynkkauksiin Dhakassa.Monirul Alam / EPA

Bangladeshissa kahdeksan ihmistä on kuollut some-huhujen lietsomissa joukkolynkkauksissa. Poliisin mukaan julmien surmien syynä ovat olleet huhut siepatuksi ja surmatuksi joutuneista lapsista.

Poliisipäällikkö Javed Patwaryn mukaan enimmäkseen Facebookissa kiertäneissä huhuissa on kerrottu, että siepatut lapset olisi uhrattu maan suurimman sillanrakennusprojektin onnistumisen takaamiseksi.

Huhujen takia joukkolynkkauksen uhreiksi joutuneiden joukossa oli kaksi naista.

– Olemme tutkineet kaikki nämä kahdeksan surmaa. Yksikään heistä, jotka joutuivat väkijoukon lynkkaamaksi, ei ole siepannut lapsia, Patwary kertoi lehdistötilaisuudessa Dhakassa.

Surmattujen lisäksi yli 30 ihmistä on joutunut hyökkäyksen kohteeksi huhujen takia.

Poliisi sulkenut kymmeniä some-tilejä huhujen hillitsemiseksi

Pawatryn mukaan poliiseja ympäri maan on ohjeistettu tekemään kaikkensa huhujen lopettamiseksi. Ainakin 25 Youtube-kanavaa, 60 Facebook-sivua ja 10 muuta nettisivua on suljettu tapausten vuoksi.

Uutistoimisto AFP on kuitenkin löytänyt Facebookista useita huhua yhä levittäviä kirjoituksia.

Joukkolynkkauksia on tapahtunut Bangladeshissa aiemminkin, mutta nyt tapahtuneet surmat ovat olleet erityisen julmia. Yksi viimeisimmistä uhreista oli kahden lapsen äiti, jonka vihainen väkijoukko hakkasi kuoliaaksi Dhakassa sijaitsevan koulun edessä lauantaina.

Naisen murhasta epäiltynä on pidätetty kahdeksan ihmistä, lisäksi viisi muuta on otettu kiinni huhujen levittämisestä epäiltynä.

Lähteet: AFP