1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. 8 minuuttia

Boris Johnsonin suosion salaisuudet ovat karisma ja selkeä sanoma – "Jollain tasolla hän uskoo, että brexit ratkeaa tahdonvoimalla"

Pääministeri Johnsonin brexit-aikataulu on vaikea, ja eroa saatetaan vielä lykätä, arvioi tutkija Mika Suonpää.

Mika Suonpää
Tutkija Mika Suonpään mukaan Boris Johnsonin valinta pääministeriksi ei ollut yllätys.

Britannian pääministeriksi nousi keskiviikkona Boris Johnson. Hänet tunnetaan lukuisista möläytyksistään ja lausunnoista, joiden suhde tosiasioihin on hatara. Silti hän on Britannian suosituin poliitikko YouGov-yhtiön mielipidetiedusteluissa. (siirryt toiseen palveluun)

Mistä on kyse?

Johnsonista tuli pääministeri, koska hän voitti jäsenäänestyksen konservatiivipuolueen puheenjohtajuudesta. Siinä hänen valttinsa oli selkeä sanoma, arvioi Britannian politiikkaa seuraava yliopistonlehtori Mika Suonpää Turun yliopistosta.

– Hän on luvannut toteuttaa EU-eron lokakuun loppuun mennessä, ja tätä suurin osa konservatiiveista haluaa, Suonpää sanoo.

Puolueen parissa on perinteisesti epäilty Euroopan unionia, ja valtaosa jäsenistä äänesti brexitin puolesta kolme vuotta sitten.

Konservatiiveja eivät haittaa Johnsonin reipas kielenkäyttö tai edes totuudenvastaiset puheet.

– Tärkeämpää on persoona ja se, että hän pystyy puhuttelemaan kannattajiaan tunnetasolla, Suonpää arvioi.

Samalla Johnson on jakava hahmo, jota poliittiset vastustajat inhoavat. YouGovin tutkimuksen mukaan peräti 54 prosenttia briteistä suhtautuu häneen kielteisesti.

Kuka ja mitä?

Mika Suonpää on erikoistunut Turun yliopistossa poliittiseen historiaan. Hän on tutkinut muun muassa Britannian diplomatian käänteitä 1800-luvulta tähän päivään.

Suonpään mukaan nykyajan poliitikot eivät ole erityisen epärehellisiä historiantutkimuksen näkökulmasta. Siksi hän ei usko suosittuun väitteeseen, jonka mukaan politiikassa oltaisiin siirrytty totuuden jälkeiseen aikaan.

– Aina on ajateltu, että oma aikakausi on poikkeuksellinen, Suonpää arvioi.

Tätä et ehkä tiennyt

Kun Britannia liittyi EU:n edeltäjäjärjestöihin vuonna 1973, maan konservatiivit tukivat jäsenyyttä innokkaasti. Nyt asetelmat ovat kääntyneet päälaelleen.

Muutos tapahtui 1980-luvun loppupuolella. Tuolloin löyhemmästä talousliitosta alkoi muotoutua nykyinen Euroopan unioni, joka kiinnitti huomiota myös esimerkiksi sosiaalipolitiikkaan ja työehtoihin.

– Nykyään konservatiivit ajattelevat, että EU haittaa vapaita markkinoita ja uhkaa kansallista itsemääräämisoikeutta, Suonpää sanoo.

Tutkija Mika Suonpään mukaan Boris Johnsonin brexit-aikataulu on vaikea toteuttaa. Kuva: Karoliina Simoinen / Yle

"Paljon on Johnsonin itseluottamuksen varassa"

Mikä Suonpään mukaan Johnsonin brexit-aikataulu on todella vaikea.

– Johnson on luvannut, että hän neuvottelee erosopimuksen uudelleen ennen lokakuun loppua. Haasteita on paljon, ja joidenkin arvioiden mukaan eroa joudutaan vielä lykkäämään lupauksista huolimatta.

– Paljon on Boris Johnsonin itseluottamuksen varassa. Hän luultavasti uskoo jollain tasolla, että myös brexit ratkeaa tahdonvoimalla.

Mika Suonpäätä haastatellaan 8 minuuttia -ohjelmassa. Katso haastattelu klikkaamalla pääkuvaa. Katso myös edelliset jaksot tästä.

Lue myös:

Analyysi: Boris Johnsonilla on vaikeita haasteita edessään – valitseeko hän sovittelevan vai sotaisan linjan EU:ta kohtaan?

Boris Johnsonin valinta pani vauhtia verkon irvileukoihin: Kuvamanipulaatioissa "BoJo" vertautuu Thatcheriin ja Trumpiin

Konservatiivit toivovat Boris Johnsonista maan yhdistäjää – pääministerikisan ennakkosuosikki voi kuitenkin syventää Britannian kahtiajakoa

Boris Johnson on arvaamaton hölösuu – ja se voi kääntyä hänen edukseen brexit-kaaoksessa