Robert Mueller: Trump voidaan asettaa syytteeseen presidenttiyden jälkeen – Yle seurasi erikoissyyttäjän kuulemista

Erikoissyyttäjä Mueller on kahden valiokunnan kuultavana Venäjän vaalivaikuttamisesta ja siitä, yrittikö Donald Trump estää oikeuden toteutumista.

Robert Mueller
Venäjän vaalihäirintää tutkinut erikoissyyttäjä Robert Mueller kongressin kuultavana
Venäjän vaalihäirintää tutkinut erikoissyyttäjä Robert Mueller kongressin kuultavana

Erikoissyyttäjä Robert Mueller saapuu tänään kongressiin kuultavaksi Washingtonissa. Tämä artikkeli seuraa kuulemisten etenemistä hetki hetkeltä.

Ensimmäisessä kuulemisessa Mueller astuu edustajainhuoneen oikeusvaliokunnan eteen kertomaan, miten Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on mahdollisesti voinut estää oikeuden toteutumista.

Tätä istuntoa seuraavassa tiedusteluvaliokunnan kuulemisessa Muellerin on määrä kertoa, miten Trumpin kampanjaväki on ollut yhteydessä venäläisiin toimijoihin.

Molempia istuntoja johtavat demokraattiedustajat Jerrold Nadler (New York) ja Adam B. Schiff (Kalifornia).Heidän lisäkseen erikoissyyttäjää pääsevät tenttaamaan republikaaniedustajat Doug Collins (Georgia), Devin Nunes (Kalifornia) ja Jim Jordan (Ohio).

Lue tästä, mitä kuulemiselta odotetaan.

22:08 Hetki hetkeltä -seuranta päättyy tältä illalta. Kiitos kaikille lukijoille!

21:56 Mueller varoittaa Venäjän vaalivaikuttamisesta. Hänen mukaansa yritykset vaikuttaa Yhdysvaltain vaaleihin jatkuvat "juuri nyt kun istumme täällä".

21:11 Demokraattiedustaja Quigley kysyy Muellerilta Trumpin lausunnosta, jonka mukaan hän (Trump) rakastaa vuotosivusto Wikileaksiä. Mueller vastaa pitävänsä Trumpin kommenttia erittäin ongelmallisina.

20:45 Republikaaniedustaja Turner kysyy Muellerilta, olisiko tällä edes ollut valtaoikeuksia vapauttaa Trump syytteistä. Turner on käynyt läpi lukuisia oikeustieteellisiä oppikirjoja, joissa termiä syytteistä vapauttaminen (exoneration) ei hänen mukaansa edes mainita. Mueller ei halua lähteä lainopilliseen väittelyyn.

20:26 Mueller korjaa aikaisempaa lausuntoaan siitä, ettei asettanut Trumpia syytteeseen siksi, että oikeusministeriön säännöt kieltävät tämän. Tämä oli yksi suurimmista uutisista ensimmäisessä kuulemisessa, mutta nyt Mueller korjaa lausuntoaan. "Emme päässeet siihen lopputulokseen, että presidentti olisi syyllistynyt rikokseen", Mueller sanoo.

20:07 Trump tuntuu seuraavan Muellerin kuulemista tarkkaan ja on kommentoinut asiaa useaan otteeseen Twitterissä lähinnä uudelleentwiittaamalla konservatiivisten medioiden kommentointia.

20:00 Republikaaniedustaja Nunes esittää republikaanien avajaispuheenvuoron. Hän kutsuu syytöksiä Trumpin kampanjan ja Venäjän vehkeilystä salaliittoteoriaksi. Hän muistuttaa, ettei Muellerin tutkinta ole löytänyt tästä todisteita. Hän vähättelee Muellerin kuulemisen merkitystä ja harmittelee sitä, ettei komitea voi käsitellä muita tärkeämpiä asioita.

19:55 Tiedusteluvaliokunnan puheenjohtaja Adam Schiff (dem.) aloittaa kuulemisen lausunnollaan. Hän kommentoi Muellerin raportin löydöksiä sanomalla niiden osoittavan, että Trump on uskoton Yhdysvaltoja kohtaan. Schiff listaa useita Trumpin kampanjassa mukana olleiden henkilöiden rikoksia. Schiff listaa Muellerin raportin löydöksiä Trumpin lukuisista valheista.

19:10 Muellerin kuuleminen edustajainhuoneen oikeusvaliokunnassa on nyt ohi. Seuraa tauko, jonka jälkeen Mueller siirtyy kuultavaksi tiedusteluvaliokuntaan.

19:01 Demokraattiedustaja Dean kyselee Muellerin mielipidettä oikeusministeri Barrin toimista sen jälkeen, kun tämä sai käsiinsä Muellerin raportin. Barr väitti, että Muellerin raportti vapautti Trumpin kaikista syytteistä, vaikka tämä ei Muellerin itsensä mukaan ollut totta. Mueller ei suostu kommentoimaan Barrin toimia.

18:56 Seurantaa jatkaa nyt toimittaja Petri Burtsov. Kuuleminen jatkuu vielä ainakin kahden tunnin ajan, joten hakekaa lisää popcornia.

18:55 Toimittaja Jani Parkkari kiittää ja päättää omalta osaltaan seurannan. Mukavaa illanjatkoa!

18:50 RepublikaaniedustajaJohnson sanoo, että Trump on auttanut tutkimuksen saattamisessa loppuun. Hänen mukaansa Trumpin huoli oli, että tutkinta vaikeuttaa hänen mahdollisuuksiaan johtaa maata ja sen ulkopolitiikkaa.

18:45 Samoihin teemoihin palataan jälleen kerran. Demokraattiedustaja Neguse haluaa kuulla Trump Juniorin osuudesta yhteydenpidossa venäläisiin. Mueller toistaa raportissa kerrottuja asioita.

18:38 Nyt keskustellaan Wikileaks-vuodoista ja siitä, oliko Trumpin kampanjaväki kiinnostunut tulevista tietovuodoista. Kuulemisen ensimmäinen naurunhörähdys: Demokraattiedustaja Garcia kysyy, joutuisiko hän vankilaan, jos junailisi vuotoja. Mueller: Kyllä. Tai no, olet kongressin jäsen, Mueller veistelee. Garcia huomauttaa, että juuri tästä on kyse – ihmisen asemasta.

18:35 Mueller kiistää hakeneensa FBI:n johtajan virkaan. Republikaaniedustaja Steube vaikuttaa kyseenalaistavan Muellerin motiiveja.

18:30 Republikaaniedustaja Cline ihmettelee, miksi presidentti Obamaa ei olla syytetty oikeuden estämisestä. Clinen mukaan Muellerin tulkinta oikeuden estämisestä on niin lavea, että Obamaakin voisi syyttää.

18:22 Demokraattiedustaja Correa käy läpi Trumpin suhdetta Michael Flynniin, joka toimi Trumpin hallinnossa kansallisena turvallisuusneuvonantaja. Correa kertoo Muellerin raporttiin viitaten Trumpin pyytäneen FBI:n johtajaa hellittämään Flynniin kohdistuvaa tutkintaa. Trump perusteli pyyntöään sillä, että Flynn oli "hyvä kaveri".

18:15 Trumpin entisen kampanjapäällikön Paul Manafortin rooli nousee esiin. Demokraattiedustajan mukaan Trumpin kommentit Manafortin rohkeudesta todistavat osaltaan, että presidentti on vaikuttanut todistajiin. Manafort tuomittiin alkuvuodesta vankeuteen vero- ja pankkirikoksista. Rikokset eivät liittyneet Trumpin vaalikampanjaan.

18:08 Republikaaniedustaja Lesko palauttaa kuulemisen Muellerin ja Trumpin väliseen suhteeseen. Lesko: Erotettiinko teidät erikoissyyttäjän tehtävästä? Mueller: Ei. Lesko: Saitteko tehdä tutkimuksenne loppuun? Mueller: Kyllä.

18:05 Keskustelu on siirtynyt Trumpin entiseen asianajajaan Michael Coheniin. Demokraattiedustaja Raskinin mukaan Trumpin Coheniin kohdistama painostus olisi johtanut syytteeseen, jos Trump ei olisi presidentti.

18:00 Mueller kiistää väitteet, että hän olisi jättänyt raportin ulkopuolelle tiettyjä asioita poliittisin perustein. Republikaaniedustaja McClintock ihmettelee, miksi Mueller väittää venäläisten ns. trollifarmien olevan suorassa yhteydessä Venäjän valtioon. McClintockin mukaan Mueller ei ole onnistunut todistamaan tätä yhteyttä. Mueller sanoo, ettei jaa McClintockin näkemystä.

17:52 Nyt mennään ehkä ensimmäistä kertaa selvästi julkisuuspelin puolelle. Demokraattiedustaja Swalwell tuo esille julkisen kirjeen, jossa monet syyttäjät esittävät, että Trumpia vastaan pitäisi nostaa syyte. Mueller toteaa lukeneensä kyseisestä kirjeestä.

17:48 Mueller ei suostu sanomaan, millloin hän täsmällisesti tuli siihen lopputulokseen, että Trumpia ei voi syyttää oikeuden estämisestä.

17:45 DemokraattiedustajaCicilline muistuttaa, että myös yritys estää oikeuden toteutuminen on rikos.

17:40 Muellerin tausta nousee esiin. Republikaaniedustaja Buck kiittää Muelleria palvelusta Vietnamin sodassa ja myöhemmin syyttäjänä. Näiden kiitosten jälkeen mennään itse asiaan. Buck ihmettelee, miksi Mueller ei voi sanoa, että Trump tai kukaan hänen kampanjaväestää ei ole syyllistynyt oikeuden estämiseen? Mueller vetoaa jälleen oikeusministeriön linjaukseen, jonka mukaan istuvaa presidenttiä ei voi syyttää. Tämä linjaus Muellerin mukaan poisti yhden työkalun syyttäjän työkalupakista.

17:33 Demokraattiedustaja Jeffries: Voidaanko pitää oikeuden estämisenä, jos rikostutkimusta johtava henkilö yritetään vaihtaa? Mueller: Vetoan raportin johtopäätöksiin. Tämänkaltaiset vastaukset ovat tässä kuulemisessa tulleet hyvin tutuiksi. Mueller vetoaa toistuvasti raporttiinsa ja siinä käytettyihin sanamuotoihin.

17:28 Republikaaniedustaja Gaetz vie keskustelua ns. Steele dossier -asiakirjaan, joka pitää sisällään väitteitä venäläisten suhteista Trumpiin. Gaetz kyseenalaistaa asiakirjan uskottavuuden. Mueller tuo toistamiseen esille, että hän ei voi puhua tästä kyseisestä asiakirjasta.

17:25 Demokraattiedustajan mukaan Trumpia vastaan ei ole nostettu syytettä oikeuden estämisestä, koska hän on presidentti. Mueller ei kommentoi tätä johtopäätöstä.

17:22 Keskustelu presidentti Trumpin suhtautumisesta Muellerin tutkintaan jatkuu.

17:17 Nyt kuuleminen jatkuu. Ensimmäinen puolisko sujui pitkälti odotetusti. Katsotaan, miten tilanne kehittyy.

17:05 Jordan on saanut ison vaihteen silmään. Syyttää värikkäästi Muelleria poliittisesti motivoituneesta tutkinnasta, jossa ei ole selvitetty demokraatteihin kytkeytyvien ihmisten toimintaa. Istunnossa alkaa lyhyt tauko.

17:02 Republikaaniedustaja Jim Jordan tivaa, miksi Mueller ei ole syyttänyt kaikkia ihmisiä, jotka ovat antaneet vääriä lausuntoja. Mueller ei kommentoi väitteitä väitetystä puolueellisuudesta.

16:55 Nyt puhutaan tietovuodoista lehdistölle. Republikaaniedustajan kysyy, vuotiko Mueller tutkimuksen loppuvaiheessa tahallaan tietoja medialle. Mueller kiistää vuodot.

16:50 Demokraattiedustaja Deutch muistuttaa, että raportin mukaan Trump halusi erottaa Muellerin. Deutch korostaa, että tällainen on selvästi väärin.

16:45 Republikaaniedustaja Gohmert tuo esille, että Trumpin erottama FBI:n johtajaJames Comey on Muellerin hyvä ystävä. Gohmertin mukaan tämä on tärkeää, koska se vaikuttaa Muellerin uskottavuuteen. Gohmert käy läpi ihmisiä, jotka suhtautuivat Trumpiin negatiivisesti ja olivat mukana Muellerin tutkinnassa. Mueller vastaa, että tämänkaltaiset ihmiset siirrettiin välittömästi toisiin tehtäviin.

16:40 Yhden sanan vastauksistaan tunnettu Mueller puhuu edelleen hyvin niukasti. - Tuo on yleisellä tasolla oikein, Mueller vastaa moneen kysymykseen demokraattiedustaja Johnsonin käydessä läpi raporttia.

16:35 Nyt ollaan siirrytty Trump Towerissa vaalikampanjan aikoihin käytyihin kokouksiin. Republikaaniedustaja Chabot tuo esille, että Trump ei ollut paikalla missään kokouksissa, joissa kampanjaväki tapasi venäläisiä.

16:30 Trumpin hallinnon entisen oikeusministerinJeff Sessionsin rooli puhuttaa. Demokraattiedustaja Cohen väittää, että Trump yritti saada oikeusministerin lopettamaan häneen itseensä kohdistuvan tutkinnan. Mueller sanoo tietävänsä, että näiden kahden henkilön välillä käytiin joitain keskusteluja, jotka käsittelivät tutkimusta.

16:25 Nyt puhutaan mahdollisesta Trumpin virkarikossyytteestä. Republikaaniedustaja tuo esille, että raportissa ei sanota, että Trumpia vastaan pitäisi nostaa virkarikossyyte.

16:20 Mueller vaikuttaa olevan hyvin varuillaan. Hän pyytää toistuvasti edustajia toistamaan kysymyksen.

16:10 Keskustelu on kääntynyt oikeusministeriön linjauksiin. Muellerin raportin mukaan oikeusministeriön linjaus presidentin asemasta vaikutti raportin lopputulokseen. Tutkimushan ei täysin vapauttanut presidentti Trumpia epäillyistä saati todennut häntä syylliseksi. Edustaja Ratcliffen mukaan tällaista linjausta ei ole oikeusministeriössä tehty ja että myös presidentti Trump nauttii syyttömättömyysolettamuksesta.

16:05 Kysymys Muellerille: Hyötyisikö Venäjä jonkun tietyn ehdokkaan voitosta? Mueller: kyllä. Jatkokysymys: Kuka tämä ehdokas olisi? Mueller: Trump.

16:01 Nyt mennään syvälle lakikieleen. Collins ja Mueller käyvät läpi, mitä eroa on vaikuttamisella, sekaantumisella ja salaliitolla. Mueller pyrkii pitämään kiinni raportissa käytetyistä määritelmistä.

15:57 Edustaja Collins tuo esille, että raporttia varten tehtiin paljon töitä. Collins: Eikö ole totta, että presidentti ei ole sekaantunut Venäjän vaikuttamiseen vaaleihin? Mueller vastaa, että todisteita presidentin sekaantumisesta ei löytynyt.

15:55 Edustaja Nadler kysyy, eikö raportin lopputulema ollut, että ei voida sanoa varmuudella, että Trump ei ole syyllistynyt oikeuden estämiseen. Mueller myöntää, että näin on.

15:52 Mueller sanoo, että hän ei voi käydä julkisesti läpi kaikkia tutkimukseen liittyviä asioita. Hän nostaa esimerkiksi ns. Steele dossier -asiakirjan.

15:51 Mueller toistaa tutkimuksen pääkohdat. Venäjä sekaantui vaaleihin laajasti, mutta tutkimuksessa ei löytynyt tarpeeksi todisteita, jotta presidentti Donald Trumpia vastaan olisi voinut nostaa syytteen.

15:50 Mueller sanoo, että raportti tehtiin mahdollisimman tehokkaasti ja puolueettomasti. Hän tuo esille, että tutkimus on tuottanut syytteitä ja tuomioita.

15:44 Robert Mueller on vannonut valan ja aloittanut avauspuheenvuoronsa.

15:42 Nyt puheenvuorossa on edustaja Doug Collins (republikaani). Hänen mukaansa Muellerin raportti osoittaa, että venäläiset sekaantuivat vaaleihin, mutta Trump tai hänen kampanjaväkensä eivät vehkeilleet venäläisten kanssa. Collinsin mukaan presidentti Trumpin ärtymys tutkimukseen on ymmärrettävää, koska hän on syytön.

15:35 Puheenjohtaja Jerrold Nadler (demokraatti) avaa kuulemisen ja käy läpi Rober Muellerin uraa. Hän tuo esiin, että Muellerin raportissa todetaan venäläisten toimijoiden olleen yhteydessä Trumpin kampanjaväkeen ja pyrkineen vaikuttaa Yhdysvaltain presidentinvaaleihin.

15:31 Nyt kohta alkavassa ensimmäisessä kuulemisessa käsitellään sitä, onko presidentti Donald Trump toimillaan yrittänyt estää oikeuden toteutumista. Ja nyt näyttää siltä, että erikoissyyttäjä Robert Mueller on saapunut paikalle.

15:23 Tänään on siis luvassa kaksi erillistä kuulemista. Ensimmäisenä pidettävän oikeusvalikunnan istunnon on arvioitu kestävän noin kolme tuntia. Kuulemista seuraa lyhyt tauko, jonka jälkeen noin seitsemältä Suomeen aikaa alkaa tiedusteluvaliokunnan istunto.

15:15 Hei ja tervetuloa seuraamaan erikoissyyttäjä Robert Muellerin kuulemista. Minä olen ulkomaantoimittaja Jani Parkkari ja seuraan istuntojen etenemistä Pasilasta käsin. Lähetyksen on määrä alkaa noin viiden minuutin kuluttua.