1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. helle

Lämpöennätykset paukkumassa jälleen Euroopassa

Helteen takia suljettu päiväkoteja ja määrätty junia kulkemaan hitaammin.

Ranskassa rikotaan jälleen lämpöennätyksiä. Nuoret uivat Saint-Malon kaupungissa. Kuva: Valery Hache / AFP

Lämpöennätysten odotetaan rikkoutuvan tänään eri puolilla Eurooppaa helleputken jatkuessa. Uusia huippulukemia odotellaan muun muassa Belgiassa, Luxemburgissa, Saksassa sekä Hollannissa.

Hollannissa helle on saanut useat maanviljelijät jättämään lehmänsä ulos yöksi vilvoittelemaan. Lisäksi jotkut päiväkodit ovat sulkeneet oviaan helteestä lapsille aiheutuvan riskin takia.

Meteorologit uskovat, että uusi lämpöennätys on mahdollinen myös Britanniassa, jossa raideliikenteestä vastaava Network Rail on määrännyt junat kulkemaan hitaammin helteen vuoksi.

– Äärimmäinen kuumuus voi saada virtajohdot notkolleen, jolloin pikajunat voivat vaurioittaa niitä. Hidastamme liikennettä pitääksemme matkustajat turvassa, yhtiö tiedotti Twitterissä.

Ennätyksiä rikottiin eilen jo useissa Ranskan kaupungeissa. Esimerkiksi Bordeaux'ssa mittari kipusi 41,2 asteeseen. Aiempi lämpöennätys, 40,7 astetta, syntyi elokuussa 2003.

Ihmiset vilvoittelevat suihkulähteessä Pariisissa. Kuva: Philippe Lopez / AFP

Leijonille kanasorbettia

Ranskan ilmatieteen laitoksen mukaan sääolosuhteet ovat tällä hetkellä erityisen haastavia vanhuksille ja muuten heikkokuntoisille. Ongelmia aiheuttaa myös kuivuus, ja viranomaiset ovatkin rajoittaneet veden käyttöä monilla alueilla.

– Tilanne tällä hetkellä on hyvin hankala, mutta hallussa. Meidän on silti oltava valppaana, Emmanuel Wargon ympäristöministeriöstä kommentoi.

Hän vetosi ihmisiin, että nämä suorittaisivat kansalaisvelvollisuutensa vettä säästämällä.

Ihmisten lisäksi helteet ovat koetelleet myös eläimiä. Monissa eläintarhoissa asukkien ruoat on tarjottu jäisinä eläinten viilentämiseksi. Esimerkiksi Länsi-Ranskassa sijaitsevan Fitilieun villieläinpuiston leijonat saivat nautittavakseen kanasorbettia.