1. yle.fi
  2. Uutiset

Vuosia tyhjillään olleen Niemen tontin kiista jatkuu Kokkolassa – naapuri hakee valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta

Samalla naapuritontin omistaja pyytää myös purkulupaa Isokadulla sijaitsevalle suojellulle talolleen.

rakennusluvat
Tyhjillään oleva Niemen tontti Kokkolan ydinkeskustassa.
Niemen tontti on seissyt tyhjillään muun muassa valitusten vuoksi kymmenisen vuotta.Ville Viitamäki / Yle

Pitkään tyhjillään olleen Niemen tontin kiista jatkuu Kokkolan ydinkeskustassa.

Naapuritalon omistaja on hakenut valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta rakennusliike Lakean saamaan rakennuslupaan. Sillä liike voi rakentaa kaksi nelikerroksista taloa sekä maanalaisen parkkihallin Isokadun varteen.

Heinäkuun alussa samaisen naapurin tekemä valitus kaatui hallinto-oikeudessa. Nyt naapuri perustelee valitusluvan hakemista sillä, että rakennuslupa on lainvastainen.

Naapurin mukaan toisen kerrostalon kattomalli on asemakaavan vastainen eivätkä parvekkeet sovi lähiympäristöön. Hän perustelee kantaansa sillä, että valtaosa kadunpuolisesta kattolappeesta on pulpettikattoa. Asemakaavassa kuitenkin edellytetään tontin taloille harjakattoa.

Valitusluvan saaminen korkeimmasta hallinto-oikeudesta kestää useita kuukausia, jopa vuoden.

Pitkä kiista poiki myös purkulupahakemuksen

Rakennusliike Lakea voi aloittaa rakennustyöt Niemen tontilla valituslupahakemuksesta huolimatta vaikka heti.

Firma on aiemmin ilmoittanut päättävänsä töiden aloittamisesta elokuussa. Heinäkuussa aluepäällikkö Ari Myllyniemi arvioi Yle Kokkolalle, että yli 60 prosenttia noin 70 asunnosta on varattu.

Kiistan ylimpään oikeusasteen vienyt valittaja hakee myös purkulupaa omistamalleen Kyntzellin talolle, koska asuminen Niemen tonttia vastapäätä sijaitsevassa suojellussa talossa on kiistan takia vaikeutunut. Myöskään talon liike- ja toimistotiloille ei ole hänen mukaansa enää käyttöä.

Asunto Oy Andersborg on omistanut Niemen tonttia vastapäätä sijaitsevan talon 30 vuotta. Kyntzellin talo on rakennettu Isokadulle vuonna 1801.

Kokkolan keskeinen tontti on seissyt tyhjillään muun muassa valitusten vuoksi kymmenisen vuotta.

Ensimmäisen kaavan hallinto-oikeus kaatoi lainvastaisena, koska Kokkola oli sallinut muun muassa rakentaa tontille liian korkean rakennuksen.

Lue seuraavaksi