Hyppää sisältöön

Tiedätkö millainen energiasää nyt on? Tulevaisuudessa pesukone menee päälle hyvällä säällä ja kodeissa voidaan säästää rahaa säätä seuraamalla

Uusiutuvissa energiamuodoissa haastavinta on vaihtelevuus: aina ei aurinko paista, mutta sähkönkulutus on silti sama.

S-ryhmästä tuli Suomen suurin aurinkosähkön tuottaja, kun se varusti kauppojen katot aurinkopaneeleita. Kuva on Tuiran S-marketin katolta Oulussa. Kuva: Ensio Karjalainen / Yle

Jos sinulla on aurinkopaneelit katolla, tänä viikonloppuna kannattaa pyörittää pesukonetta.

Tässä nimittäin tämän viikonlopun energiasääennuste: Korkeapaine vahvistuu, joten aurinko paistaa ja tuulet heikkenevät. Tuulisähkön tuottamiseen viikonloppu ei siis ole kovin hyvä, mutta pilvetön taivas lupaa hyvät olosuhteet aurinkosähkön tuottamiselle.

Porottava helle heikentää tosin aurinkopaneelien suorituskykyä, mutta tämä on otettu huomioon Ilmatieteen laitoksen energiasääennusteessa. Se kertoo auringon paisteen ja tuulen kilowattitunteina lähipäivinä eri paikkakunnilla.

Mitä suurempi osuus sähköstämme on tuuli- ja aurinkoenergiaa, sitä tärkeämmäksi energiasään ennustaminen tulee jatkossa. Uusiutuvissa energiamuodoissa haastavinta on niiden saannin vaihtelevuus: aina ei aurinko paista tai tuuli tuiverra, mutta meidän sähkönkulutuksemme pysyy silti korkealla.

Käynnissä on sähkömarkkinoiden murros, sanoo Ilmatieteen laitoksen toimialajohtaja Sami Niemelä. Uusiutuvan energian osuus kasvaa ja sähköntuotannon tulee silti pysyä tasaisena.

– Mitä aiemmin tiedämme, että tulossa on tuulettomia päiviä, sitä paremmin pystymme varautumaan siihen: sähköverkkoon tarvitaan tilalle esimerkiksi vesivoimaa tai muuta tasaisemmin tulevaa voimaa, kertoo Niemelä.

Pilvisyyttä on hankala ennustaa etukäteen

Aurinko- ja tuulivoiman tuotantoa voidaan tällä hetkellä ennustaa varmasti pari päivää eteenpäin, sanoo Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Anders Lindfors. Hän on mukana BCDC Energia -tutkimushankkeessa, joka tarjoaa Ilmatieteen laitoksen dataan pohjautuvaa ilmaista energiasääpalvelua (siirryt toiseen palveluun).

Aurinkosähkön tuotannon ennustamiselle haastavinta on pilvisyys: pilvet voivat olla hyvin paikallisia ja ne voivat tuoda isojakin virheitä tuntikohtaiseen ennusteeseen. Lisäksi korkea lämpötila heikentää aurinkopaneeleiden toimintaa, joten se pitää ottaa huomioon kilowattitunteja arvioidessa.

Tuulen nopeuden ennustaminen on nykyään melko varmaa, mutta ongelmat piilevät tehossa: pienikin virhe tuulen nopeuden arviossa tarkoittaa suurta virhettä energiaennusteessa.

Kodin älykäs sähköjärjestelmä laittaa koneet päälle, kun tuuli on navakkaa

Mitä hyötyä ennusteesta on? Energiasään seuraaminen auttaa ajoittamaan sähkön kulutuksen niihin hetkiin, kun aurinko paistaa tai tuulee navakasti. Esimerkiksi isommissa kiinteistöissä lämminvesivaraaja voidaan laittaa päälle, kun aurinko paistaa katolla oleville paneeleille – muuten se tehdään silloin kun sähkö on halvimmillaan.

Tällä hetkellä energiasäätä seuraavat lähinnä ammattimaiset energiavoimalat, koska niille siitä on suurin hyöty. Suomessa on kasvava määrä yrityksiä ja esimerkiksi maatiloja, jotka kattavat osan sähkönkulutuksestaan omilla aurinkopaneeleilla. Hyvin kuvaavaa on se, että S-ryhmästä tuli vuonna 2018 Suomen suurin aurinkosähkön tuottaja.

Tuulisähkön tuotanto on edelleen isojen toimijoiden käsissä eikä Suomesta juurikaan löydy pelle pelottomia, joilla olisi tuulienergian pientuotantoa.

Tulevaisuudessa energiasääennuste voisi tehdä kotien ja taloyhtiöiden sähkönkulutuksesta yhä fiksumpaa, visioi Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Anders Lindfors.

Visioiden mukaan älykäs pesukone tietää, että kahden tunnin päästä kannattaa pestä koneellinen pyykkiä, kun aurinko paistaa ja sähköä saa omalla katolla olevista aurinkopaneeleista. Tai sitten kodin älykäs sähköjärjestelmä laittaa lämmityksen tai jäähdytyksen päälle energiasäätilan mukaan.

Ilmatieteen laitoksen toimialajohtaja Sami Niemelän mukaan ennakoitavuudesta tulee jatkossa yhä tärkeämpää, kun kotitaloudet alkavat isommin myydä tuottamaansa sähköä verkkoon.

– Ennakointi isossa kuvassa tulee olemaan rahanarvoista, jotta sähköverkon tarjonta pysyy stabiilina, sanoo Niemelä.

Lue lisää:

.
.