Tutkimus: Matkapuhelimeen puhuminen ei aiheuta päänsärkyä tai kuulo-ongelmia

Laajenevan tutkimuksen keskiössä ovat sähkömagneettikentän vaikutukset terveyteen.

Matkapuhelimet ja mobiililaitteet
Kaksi ihmistä istuvat penkillä vierekkäin ja näppäilevät sekä selaavat matkapuhelinta.
Jaani Lampinen / Yle

Tuoreiden tutkimustulosten mukaan puhelimeen puhumisella ei ole yhteyttä päänsäryn tai kuulo-ongelmien kehittymisen kanssa. Tutkimuksen keskiössä oli arvioida radiotaajuisen sähkömagneettikentän mahdollisia vaikutuksia terveyteen.

Laajaan seurantatutkimukseen osallistui yli 24 000 ihmistä Suomesta ja Ruotsista. Suomessa tutkimus aloitettiin vuosina 2009–2010 ja toistettiin neljän vuoden jälkeen.

Osallistujat jaoteltiin ryhmiin puheajan perusteella. Eniten puhelinta käyttäneitä eli 4,5 tuntia viikossa puhuneita verrattiin alle 72 minuuttia viikossa puhuneisiin.

Vertailuun otettiin mukaan vain henkilöt, jotka eivät raportoineet tutkimuksen alussa säännöllisiä päänsärkyjä tai esimerkiksi tinnitusta.

– Lähtökohtana oli selvittää sähkömagneettikenttään liitettyjä terveyshuolia. Tutkimusasetelma mahdollisti täsmällisen ja ristiriidattoman tutkimuksen, Suomen tutkimusta johtava epidemiologian professori Anssi Auvinen Tampereen yliopistosta kertoo.

Aiemmissa tutkimuksissa ihmiset arvioivat puhelimensa käyttöä ja puheluidensa pituuksia. Nyt laajassa, eurooppalaisessa yhteistutkimuksessa tarkat puhelutiedot saatiin suoraan puhelinoperaattoreilta.

Tutkimustuloksissa huomioitiin päänsäryn riskitekijät, kuten muun muassa ikä, terveydentila ja lääkkeiden käyttö. Kun ne poistettiin ja tutkittiin päänsäryn ja puheajan yhteyttä, huomattiin, ettei puhelimen sähkömagneettikenttä ja puhelimessa puhuminen aiheuta päänsärkyä tai kuulo-ongelmia.

150 000 osallistujan tutkimus

Tutkimustulokset julkaistiin heinäkuussa International Journal of Epidemiology -tiedelehdessä. Tampereen yliopiston lisäksi hankkeeseen osallistui ruotsalainen Karoliininen instituutti sekä tutkimuslaitoksia ja yliopistoja Englannista, Hollannista ja Tanskasta. Tutkimusaineisto on osa COSMOS-tutkimusta, jossa arvioidaan matkapuhelinten käytön mahdollisia terveysvaikutuksia.

Laaja eurooppalainen tutkimus jatkuu nyt uusin tutkimuskysymyksin.

Pitkittäistutkimuksessa seurataan jo vuodesta 2009 mukana olleita ihmisiä, mutta mukaan tulee myös muita osallistujia muualta Euroopasta.

Seuraaviin analyyseihin mukaan tulee yli 150 000 ihmistä Hollannista, Tanskasta, Isosta-Britanniasta ja Ranskasta. Uudessa tutkimuksessa katse suunnataan muun muassa puhelimeen puhumisen ja päänalueen kasvaimien esiintymisen yhteyksiin.